Hyppää sisältöön
HenkilöilleYrityksillePalvelupisteet
MatkustajatPaketitUsein kysyttyäAsiakaspalvelu
Kirjaudu

Koulumatkatuetut liput

Koulumatkatuetut liput on tarkoitettu toisen asteen opiskelijoille, jotka saavat Kelan myöntämää koulumatkatukea. Koulumatkatuetulla lipulla voit matkustaa kodin ja oppilaitoksen tai työssäoppimispaikan välillä.

Koulumatkatuetut liput ostetaan Matkahuollon Reitit ja Liput -sovelluksesta.

Lippuvaihtoehdot

Jos olet oikeutettu täysimääräiseen koulumatkatukeen eli sinulla on vähintään 15 matkapäivää kalenterikuukaudessa, voit hankkia 44 matkan 30 päivää voimassa olevan opiskelijalipun. Jos olet oikeutettu puoleen täysimääräisestä koulumatkatuesta eli sinulla on 10–14 matkapäivää kalenterikuukaudessa, voit hankkia 28 matkan 30 päivää voimassa olevan opiskelijalipun.

Koulumatkatuettujen lippujen ostaminen Reitit ja Liput -sovelluksessa

Koulumatkatuetun lipun hankkiminen Reitit ja Liput -sovelluksesta onnistuu, kunhan olet ensin hakenut koulumatkatukea verkossa OmaKela-palvelussa ja saanut osto-oikeuden. Lipun osto sovelluksesta edellyttää vahvaa tunnistautumista henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella osto-oikeuden varmentamiseksi. Tämän vuoksi sinun kannattaa hankkia verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne hyvissä ajoin ennen lipun ostoa. Osto-oikeus tarkistetaan jokaisen lippuoston yhteydessä.

Jos olet jo hakenut koulumatkatukea etkä saanut osto-oikeutta heti hakemuksen lähettämisen jälkeen, voit ostaa matkalipun normaalihintaisena ja saada tuen jälkikäteen tilillesi. Siinä tapauksessa osta puolen kuukauden tai kuukauden matkalippu. Jos olet ostanut kertalippuja, niitä täytyy olla vähintään 10 päivän ajalta, jotta voit saada tuen jälkikäteen.

Jos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta eikä sinun ole mahdollista niitä hankkia, ota yhteyttä Matkahuollon asiakaspalveluun.

Ennen soittoa asiakaspalveluun varmista seuraavat asiat:

  • Varmista OmaKelasta, että koulumatkatukesi on myönnetty nimenomaan Matkahuollon lippuun. Jos koulumatkatuki on myönnetty esimerkiksi Waltti-liikenteeseen tai HSL:n liikenteeseen, lipun voi ostaa edellä mainittujen toimijoiden omista verkkokaupoista ja lisätietoja saa Waltin ja HSL:n asiakaspalvelusta.

  • Varaudu kertomaan sähköpostiosoite, jolla olet rekisteröitynyt Reitit ja Liput -sovellukseen.

  • Varaudu kertomaan tunnistamisessa tarvittavat tietosi.

Asiakaspalvelun puhelinnumero on 020 331 222. Asiakaspalvelu on avoinna ma–pe klo 8–16. Puhelun hinta on 0,084 €/min.

Lipun ominaisuudet

Koulumatkatuetun lipun voit ostaa aikaisintaan kaksi viikkoa ennen lukukauden alkamista. Lippu tulee sovellukseen näkyville, kun osto-oikeus on myönnetty ja vahva tunnistautuminen tehty.

Ostettu lippu on voimassa 30 päivää. Lipun voimassaolo alkaa heti ostohetkestä, jos alkamispäivää ei erikseen valita. Ensimmäisen oston yhteydessä kannattaakin valita lipun alkamispäiväksi lukuvuoden alkamispäivä.

Huomioithan, että sinulla voi olla kerrallaan vain yksi voimassa oleva koulumatkatuettu lippu. Opiskelijana vastaat itse osto-oikeuksien riittävyydestä, joten ostathan yhdelle matkalle vain yhden lipun.

Voit samalla lipulla matkustaa myös vaihdollisia matkoja, jos koulumatkallasi on bussivaihtoja. Lippu luetaan myös vaihdollisilla matkoilla aina bussiin noustaessa.

Ohjeet lipun ostoon sovelluksesta

  1. Avaa Reitit ja Liput -sovellus. Jos sinulla ei vielä ole sovellusta puhelimessasi, lataa se sovelluskaupasta.

  2. Rekisteröidy sovellukseen sähköpostiosoitteellasi ja aktivoi sovellus sähköpostiisi saamiesi ohjeiden mukaisesti.

  3. Siirry Omat tiedot -sivulle (Lisää → Asetukset) ja napauta Tunnistaudu koulumatkatukilippuun.

  4. Tunnistaudu seuraamalla sovelluksen ohjeita. Tunnistautumisen jälkeen pääset tarkastelemaan osto-oikeuksiasi ja ostamaan koulumatkatuettuja lipputuotteita.

Ensimmäisen tunnistautumisen jälkeen pääset jatkossa ostamaan koulumatkatuettuja lippuja suoraan sovelluksen etusivulta.

Tutustu myös tarkempaan ohjeeseen:

Hinta

Lipun omavastuuosuus on 43 € 44 matkan lipusta ja 21,50 € 28 matkan lipusta. Jos olet uuden oppivelvollisuuslain mukaisesti oppivelvollinen ja siten oikeutettu maksuttomaan koulutukseen, et maksa omavastuuosuutta. Yhden lipun hinta perustuu Matkahuollon 44 matkan sarjalipun hinnastoon.

Lipun voimassaoloaika

Koulumatkatuettu lippu on voimassa osto-oikeudessa määritetyllä koulumatkalla Kelan myöntämän tukikauden ajan. Koulumatkatuettua lippua ei saa ladata kahdesti yhden kuukauden aikana. Opiskelija vastaa itse siitä, että valitsee oikean lipputuotteen.

Takaisinlunastus

Koulumatkatuettuja lippuja ei voi peruuttaa, eikä niitä lunasteta takaisin. Jos koulumatka muuttuu kesken tukikauden, opiskelija on oikeutettu käyttämään loput matkat lipulta loppuun, minkä jälkeen on haettava Kelalta uusi osto-oikeus.

Matkustusoikeus

Koulumatkatukilippu on henkilökohtainen, eikä sitä voida siirtää toiselle henkilölle.

Lisätietoja

Kelan myöntämää koulumatkatukea haetaan verkkohakemuksella OmaKelasta. Tuen hakeminen itsenäisesti edellyttää, että opiskelijalla on käytössään verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne.

Uudet opiskelijat voivat hakea alkavan lukuvuoden tukea heti, kun opiskelupaikka on vastaanotettu. Koulumatkatuettuja lippuja on mahdollista ostaa kaksi viikkoa ennen lukukauden alkua.

Lisätietoja ja ohjeita koulumatkatuen hakemiseen löydät Kelan verkkosivuilta.

Katso tästä usein kysytyt kysymykset koulumatkatuetun lipun ostamisesta Reitit ja Liput -sovelluksesta

Voit ostaa koulumatkatuetun lipun, jos kuulut koulumatkatuen piiriin ja olet hakenut koulumatkatukea Kelasta. Katso lisätietoja koulumatkatuesta osoitteesta www.kela.fi/koulumatkatuki.

Tarkista osto-oikeutesi OmaKelasta ja tarvittaessa ota yhteyttä Kelaan.

Koulumatkatuen hakemisen yhteydessä opiskelija ilmoittaa koulupäivät, joiden perusteella hänelle myönnetään osto-oikeus puolen kuun (28 matkan) tai koko kuun (44 matkan) lippuun. Opiskelijan vastuulla on ostaa oikea lipputuote sovelluksesta. Opiskelija voi tarkistaa OmaKelasta kuukausikohtaisen osto-oikeuden.

Mikäli olet hakenut koulumatkatuen Matkahuollon lippuun ja ostanut Matkahuollon lipun, mutta tarvitsetkin toisen toimijan (esim. Waltin) lipun, ole yhteydessä Kelaan.

Mikäli olet ostanut lipun vääränmittaiselle matkalle, ole yhteydessä Matkahuollon asiakaspalveluun.

Voit kirjautua samalla käyttäjätunnuksella toiseen puhelimeen. Koulumatkatuettu lippu aktivoidaan toisella puhelimella ennen käyttöä. Lipun voi aktivoida toisella puhelimella 24 tunnin kuluttua edellisestä matkustuksesta.

Huolehdithan, että laitteellasi on tarvittavat suojaukset, esim. näytönlukitus ja kasvojentunnistus. Tällä varmistat sen, ettei koulumatkatuettu lippusi päädy vääriin käsiin.

Jos sinulla on voimassa oleva lippu, lippua ei voi enää ottaa käyttöön käyttäjätilin poistamisen jälkeen. Käyttäjätilisi poistuu kokonaan, eikä lippuja voi palauttaa tai hyvittää. Tarkistathan, ettei sinulla ole voimassa olevia lippuja, jos poistat käyttäjätilisi.

HenkilöilleYrityksille

Matkustajat

BussiaikataulutBussiliput ja matkakortitLataa Reitit ja Liput -sovellusReittiopasHinnat ja alennuksetOhjeet ja ehdot matkustajille

Sosiaalinen media