Hyppää sisältöön
HenkilöilleYrityksillePalvelupisteet
MatkustajatPaketitUsein kysyttyäAsiakaspalvelu
Kirjaudu

Pakkaaminen

Oikea pakkaaminen helpottaa ja nopeuttaa pakettien käsittelyä.

Paketit kulkevat useiden eri käsittelyvaiheiden kautta, joten niiden tulee kestää normaalia kuljetusrasitusta, kuten vetämistä, työntämistä, hankausta, puristusta ja päälle lastausta.

Lähettäjä on vastuussa lähetyksen pakkaamisesta siten, että se kestää kuljetuskäsittelyä eikä aiheuta vahinkoa henkilöille tai muille paketeille. Matkahuolto ei korvaa pakkaamattomille tai puutteellisesti pakatuille lähetyksille aiheutuneita vahinkoja.

Valitse sopivan kokoinen pakkaus

Oikean kokoinen ja riittävän tilava pakkaus ehkäisee kuljetusvahinkoja. Suojaa lähetettävä tavara kokonaan pehmusteella, siten ettei tavara koske pakkauksen sisäreunoja. Älä jätä tyhjää tilaa esineen ympärille pakkauksen sisälle. Täytä tyhjä tila styroksin palasilla, vaahtomuovilla tai kuplamuovilla. Varmista, että sisältö ei pääse liikkumaan pakkauksen sisällä. Tee pakkauksesta mahdollisimman säännöllisen muotoinen äläka jatä pakkaukseen liepeitä tai ulokkeita, koska ne altistuvat helposti vahingoittumiselle.

Useita esineitä samassa pakkauksessa

Suojaa ensin jokainen esine erikseen esimerkiksi kuplamuovilla. Aseta esineet pakkaukseen ja laita täytemateriaali esineiden väleihin ja ympärille pakkauksen sisälle.

Useita esineitä eri pakkauksissa

Jos lähetät samaan aikaan useita eri paketteja yhdelle vastaanottajalle, älä kiinnitä paketteja yhteen vaan lähetä ne erillisinä paketteina. Yhteen kiinnitetyt paketit eivät kestä riittävästi normaalia kuljetusrasitusta, minkä vuoksi ne altistuvat helposti vahingoittumiselle.

Sulje pakkaus huolella

Laita kaikki lähetykseen kuuluva sisältö pakkauksen sisälle. Älä liitä erillisiä esineitä pakkauksen ulkopuolelle, sillä ne irtoavat ja häviävät helposti matkalla. Tee pakkauksesta mahdollisimman säännöllisen muotoinen äläkä jätä pakkaukseen liepeitä tai ulokkeita. Käytä pakkauksen sulkemiseen riittävästi teippiä, narua, metallihakasia, vanteita tai muuta kiinnitysmateriaalia. Parhaiten suljet pakkauksen paksulla teipillä. Teippaa pakkauksen saumat koko pituudelta ja varmista pakkauksen saumojen kestävyys. Vahvista erityisen hyvin pakkauksen pohjan sauma.

Varovasti kuljetettavat

Käytä ulkopakkauksena lujaa ja tukevaseinäistä pakkausta. Aseta pakkauksen pohjalle riittävän paksu pehmuste (vähintään 5 cm). Suojaa jokainen särkyvä esine kauttaaltaan erikseen paksulla pehmusteella, esimerkiksi kuplamuovilla. Aseta pehmuste myös sisällön päälle ennen kuin suljet pakkauksen. Liimaa Matkahuollon Varovasti-tarrat pakkauksen kylkiin. Saat tarran Matkahuolloista ja Matkahuollon asiamiespisteistä lähetyshetkellä, kun ostat Varovasti-kuljetuksen.

Nestettä sisältävät astiat ja pullot

Sulje nestemäiset aineet tiiviiseen astiaan tai pulloon ja varmista, että kannet on suljettu huolella. Pakkaa astiat kestävään pakkauslaatikkoon siten, että ne eivät pääse liikkumaan pakkauksen sisällä. Pakkauksessa on oltava täyteainetta, joka imee itseensä nesteen, jos astia tai pullo rikkoutuu. Pakkaa isoaukkoiset astiat (esim. marjasangot) muovipussiin. Teippaa muovipussi tai sido vesitiiviisti kiinni. Merkitse pakkaus nuolimerkein, jotka osoittavat pakkauksen kuljetus- ja käsittelyasennon.

Kierrätyspakkausten käyttäminen

Voit käyttää kierrätyspakkauksia paketin lähettämiseen. Se on ympäristöystävällinen teko. Poista tai peitä kuitenkin kaikki vanhat merkinnät, osoitekortit, tarrat ja viivakoodit pakkauksesta ennen käyttöä. Uudelleen käytetty pakkaus saattaa ohjautua väärin, jos tietoja ei poisteta paketin päältä.
Huomaathan, että muovipussi ei ole suositeltava pakkausmateriaali kestämään paketin käsittelyä ja kuljetusta. Käytä mieluummin litteää pahvista pakkausta tai tarpeeksi vahvaa lähetyspussia.

Suurten ja poikkeuksellisen muotoisten esineiden pakkaaminen

Lastenvaunut ja -rattaat, turvaistuimet

Taita lastenvaunut ja -rattaat kokoon. Suojaa tekstiilipinnat esim. muovilla. Teippaa ulkonevat ja helposti irtoavat osat kiinni. Pakkaa kokonaan pahviin.

Polkupyörät, potkukelkat ja -pyörät, rollaattorit

Pura polkupyörä tarvittaessa ja pakkaa polkupyörä kokonaan tukevaan pahvipakkaukseen tai polkupyörille suunniteltuun pyörälaukkuun. Suojaa pyörän osia pakkauksen sisällä vielä tarvittaessa kuplamuovilla ja pahvilla. Myös sähköpolkupyörän ja sähköpotkulaudan voi lähettää, koska ne ovat vapautettuja vaarallisten aineiden kuljetusta koskevista määräyksistä. Pakkauksen tulee olla tarpeeksi tukeva ja suojaava.

Jos polkupyörä on osissa, pakkaa se kokonaan esimerkiksi tukevaan pahvilaatikkoon. Kokonaan laatikkoon pakattu pyörä hinnoitellaan laatikon koon mukaan.

Aseet

Suojaa ase pehmusteilla ja suojamateriaaleilla ja pakkaa se tukevaan pahvilaatikkoon, jotta sisältö on suojassa taivutukselta ja puristukselta. Pelkkään asepussiin pakattu ase on aina puutteellisesti pakattu lähetys, vaikka pussi olisi pehmustettu tai topattu. Sen sijaan kovakuorinen asesalkku, jossa on pehmusteet sisällä suojaamassa asetta ja ase on kiinnitetty salkun sisälle niin, ettei se pääse liikkumaan, on hyvä suoja aseelle. Pakkaa kuitenkin kovakuorinen asesalkku aina vähintään pahviin turvallisuussyistä ja salkun suojaamiseksi esim. naarmuilta.

Pakkaa patruunat aina eri lähetykseen kuin ase. Patruunat ovat aina VAK-lähetyksiä, ja niiden pakkaamisessa ja lähettämisessä noudatetaan vaarallisten aineiden ja esineiden lähettämisestä annettuja ohjeita ja määräyksiä.

Huomaathan että kaikissa ampuma-aseita ja niiden osia tai tarvikkeita, patruunoita tai vaarallisia ammuksia sisältävissä lähetyksissä on käytettävä Henkilökohtaisesti luovutettava -lisäpalvelua. Kuluttaja ja käteisasiakkaat eivät voi lähettää ampuma-aseita, ampuma-aseiden osia, niiden tarvikkeita tai patruunoita.

Soittimet

Suojaa soitin pehmusteilla ja suojamateriaaleilla ja pakkaa se tukevaan laatikkoon, jotta sisältö on suojassa kolhuilta, taivutukselta ja puristukselta. Pelkkään suojapussiin pakattu soitin on aina puutteellisesti pakattu lähetys, vaikka pussi olisi pehmustettu tai topattu. Riittävä pakkaus on sen sijaan kovakuorinen soitinkotelo, jossa on pehmusteet sisällä suojaamassa soitinta, ja soitin on kiinnitetty kotelon sisälle siten, ettei se pääse liikkumaan. Suosittelemme kuitenkin pakkaamaan myös kotelon, jotta se ei vaurioidu kuljetuksessa.

Tekstiilit, esim. matot ja kangaspakat

Suojaa painavat tekstiilit kuten mattorullat ja kangaspakat ensin huolellisesti muovilla tai pakkauspaperilla ja suojaa erityisen hyvin mattorullan tai kangaspakan päädyt esim. pahvilla. Pakkaa ne sitten tukevaan pahviin tai paksuun muoviin. Muovi ei ole yksistään riittävä suoja, sillä erityisesti mattorullan tai kangaspakan päihin kohdistuu kuljetusrasitusta, jota pelkkä muovi ei kestä.

Huonekalut, kokonaiset ja koottavat

Suojaa huonekalun jalat, reunat ja sivut runsailla pehmusteilla ja laita huonekalun kulmiin kulmasuojat. Pakkaa huonekalu tukevaan pahvilaatikkoon. Älä jätä pakkauksen ulkopuolelle huonekalun jalkoja tai muita ulokkeita. Suojaa huonekalun irtonaiset osat yksitellen ja sijoita ne pakkauksen sisälle siten etteivät osat pääse liikkumaan ja vaurioittamaan huonekalua. Vaihtoehtoisesti pakkaa irtonaiset osat erilliseen pakkaukseen. Jos huonekalu sisältää helposti särkyvää materiaalia kuten lasisia osia, tulee ne kiinnittää ja suojata erityisen hyvin ja merkitä pakkaus Matkahuollon Varovasti-tarroilla.

Suojaa koottavien, esim. levyinä toimitettavien huonekalujen jokainen osa erikseen kulma- ja reunasuojilla. Suojaa jokainen osa sitten kauttaaltaan pehmusteilla ja pakkaa osat tukevaan laatikkoon.

Pitkät ja kapeat esineet, esim. kaihtimet

Pakkaa pitkät ja kapeat esineet, kuten kaihtimet yksittäin pahvilaatikkoon, aaltopahviin tai putkiloon. Ulkopakkauksen on oltava jäykkä ja tukeva, jotta se suojaa sisältöä esim. taivutusta, vääntöä, päällelastaamista, hankausta, kolhuja ja puristusta vastaan.

Pitkiä ja kapeita esineitä ei voi lähettää pelkkään kutistemuoviin pakattuna, sillä muovi ei anna riittävää suojaa. Tue esineet pakkauksen sisään paikoilleen pehmusteilla ja muilla mahdollisilla kiinnikkeillä siten, että ne eivät pääse liikkumaan pakkauksen sisällä. Suojaa esineet kauttaaltaan runsailla pehmusteilla esim. solumuovilla, kuplamuovilla, aaltopahvilla ja styroksilla. Pehmusta esineiden päät erityisen tarkasti pakkauksen päätyihin kohdistuvan kuljetusrasituksen vuoksi. Käytä pitkissä esineissä aina tukevaa lautaa varmistamassa, että pakkaus ja sisältö eivät pääse vääntymään kuljetuksen aikana. Myös lyhyemmissä esineissä on suositeltavaa käyttää lautaa pakkauksen jäykisteenä, mikäli pakkaus ei ole muuten riittävän tukeva tai se taittuu helposti. Samaan pakkaukseen pitkän ja kapean esineen kanssa ei saa pakata muita esineitä eikä pakkaukseen saa teipata kiinni muita pakkauksia, jotta pakkaus ei pääse vääntymään kuljetuksen aikana.

Auton renkaat

Pakkaa autonrenkaat muovisiin tai kankaisiin rengaspusseihin. Pakkaa nastarenkaat pahviin tai suojaa ne muutoin siten, etteivät nastat pistä esiin renkaita käsiteltäessä. Suojaa vanteet ja aina ehdottomasti alumiinivanteet pahvilla, sillä muovi ei ole riittävä suoja. Pakkaa renkaiden pultit erilliseen pakkaukseen ja lähetä se erillisenä pakettina, tai teippaa ne renkaan sisäpuolelle. Rengassetti-palvelussa voit lähettää viisi pakettia (4 x rengas ja pultit) kerralla.

Auton korin osat

Konepellit, ovet, takaluukut, lokasuojat, puskurit

Suojaa jokainen osa kauttaaltaan solumuovilla tai vastaavalla materiaalilla niin, ettei osa ole suoraan kosketuksissa ulkopakkaukseen. Kiedo ympärille paksua kuplamuovia ja suojaa kulmat, nurkat ja reunat styroksilla, pahvilla tai solumuovilla.

Huomioi pakattavan osan painon ja muodon vaatimat lisäsuojaukset. Jos osa on esim. kaareva tai siinä on ulokkeita, on sen suojaamiseen kiinnitettävä erityistä huomiota. Lopuksi laita osa sille sopivaan pahvilaatikkoon ja varmista, että osa mahtuu kokonaan pakkaukseen.

Älä pakkaa samaan pakkaukseen muita osia, jotta ne eivät vahingoita toisiaan kuljetuksen aikana. Muoviin pakatut osat ovat puutteellisesti pakattuja.

Auton lamput

Pakkaa lamput tukevaan pahvilaatikkoon, jonka sisällä on pehmustetta riittävästi niin, ettei lamppu pääse liikkumaan pakkauslaatikossa ja lampun ja pakkauslaatikon väliin jää pehmustetta siten, ettei lamppu kosketa pakkauslaatikon reunoja. Älä pakkaa samaan laatikkoon muita osia.

Huomioi, että myyntipakkaus on harvoin riittävän tukeva kuljetuspakkaukseksi. Ulommaisena pakkauksena tulee olla tukeva pahvilaatikko.

Auton tuulilasit ja muut ikkunat

Pakkaa tuulilasi tai muu ikkuna esimerkiksi vanerista tehtyyn pakkaukseen, puukehikkoon tai jäykkään pahvilaatikkoon. Lisää lasin ympärille kauttaaltaan runsaasti pehmustetta, sillä lasi ei saa päästä heilumaan pakkauksen sisällä. Älä pakkaa muita esineitä samaan pakkaukseen. Muoviin pakatut lasit ovat aina puutteellisesti pakattuja lähetyksiä.

Moottorit, vaihdelaatikot ja muut öljyä tai polttoainetta sisältävät koneen osat

Tyhjennä nesteet laitteesta tai osasta ennen pakkaamista. Laita esine aina asianmukaiseen muovilaatikkoon. Lisää laatikkoon täyteainetta, joka imee itseensä nesteen, jos esineestä vuotaa nestettä.

Matkahuolto ei kuljeta pakkaamattomia koneita, koneen osia tai laitteita.

Seuraa pakettia

Täytä kenttään lähetystunnus.
Hae

Sarjapaketti

Ostamalla sarjapaketin saat kerralla kymmenen lähetystä.
Osta sarjapaketti
HenkilöilleYrityksille

Matkustajat

BussiaikataulutBussiliput ja matkakortitLataa Reitit ja Liput -sovellusReittiopasHinnat ja alennuksetOhjeet ja ehdot matkustajille

Sosiaalinen media