Halloween tuo hyytävää tunnelmaa hyytäviin keleihin

Halloween_kurpitsa

Pimenevät illat saavat lisää hyytävyyttä lauantaina 1. marraskuuta, kun halloween herää henkiin katukuvassa ja kodeissa. Juhlapäivä tunnetaan suomalaisittain pyhäinpäivänä, mutta nykyään myös suomalaiset viettävät samoihin aikoihin yhdysvaltalaista halloweenia, johon kuuluvat karkit, kurpitsalyhdyt, kauhutarinat, naamiaisasut ja monet muut perinteet.

Iltojen pimeneminen muistuttaa lähestyvästä pyhäinpäivästä. Samaan aikaan Suomessa vietetään usein myös halloweenia, joka on rantautunut meille Yhdysvalloista. Pyhäinpäivä ja halloween ovat kaksi eri juhlaa. Molemmissa juhlissa edesmenneet ovat kuitenkin esillä tavalla tai toisella. Siinä missä Yhdysvalloissa halloweenia juhlitaan aina 31.10, ei Suomessa ole vakiintunutta päivää tälle juhlalle, vaan se osuu aina 31.10.-6.11. väliselle lauantaille.

Pyhäinpäivä on harras hiljentymisen päivä, jolloin muistellaan edesmenneitä läheisiä esimerkiksi kynttilöin tai kukkasin. Perinteisesti kynttilät tai kukat on viety haudalle, ja hautausmaat ovat kauniin kynttilämeren peittämiä pyhäinpäivänä. Jos läheisen haudalle ei ole mahdollista matkustaa, voi kynttilän käydä sytyttämässä myös toisen hautausmaan muistelupaikalle.

Halloween puolestaan pohjautuu kelttiläiseen sadonkorjuujuhlaan, jonka skotlantilaiset ja irlantilaiset siirtolaiset toivat Yhdysvaltoihin. Sadonkorjuujuhlissa mm. pyrittiin pitämään kuolleiden henget tyytyväisinä ja samaa pyrkimystä toteutetaan edelleen vaihtelevilla tavoilla eri kulttuureissa. Halloween näyttäytyy muutenkin eri tavoin eri puolilla maailmaa.

Perinteitä eri puolilla maailmaa

Kuolleiden henkiä muistetaan eri tavoin eri maissa. Itävalloissa jätetään leipää, vettä ja lamppu pöydälle ennen nukkumaan menoa kuolleille, joiden uskottiin palaavan kyseisenä yönä. Kiinassa taas ruokaa ja juomaa jätetään edesmenneiden perheenjäsenien valokuvien eteen ja lisäksi valaistaan henkien matkaa halloween-yönä lähettämällä lyhtyjä jokea pitkin.

Espanjankielisissä maissa halloween tunnetaan nimellä ”El Dia de los Muertos”, joka tarkoittaa kuolleiden päivää. Juhlat kestävät kolme päivää ja kyseessä on riemullisempi tapahtuma kuin muissa halloween-perinteissä. Juhlien aikana tehdään esimerkiksi edesmenneille alttari ja heille jätetään heidän lempiruokaansa ja juomaansa. Lisäksi käydään heidän haudallaan ja hautapaikka koristellaan.

Muun muassa Yhdysvalloissa ja Irlannissa oleva perinne, joka on lapsille varmasti yksi mieluisimmista, on trick-or-treating. Lapset saavat pukeutua naamiaisasuihin ja kiertää ovelta ovelle huutamassa ”trick or treat” eli karkki vai kepponen. Huudahduksella annetaan oven avaajalle vaihtoehdoiksi joko karkin antaminen lapsille tai lasten tekemä kepponen. Useimmiten valitaan karkkien antaminen, ja lapset kiertävät karkkisaaliinsa kanssa ovelta ovelle.

Halloween ystävän kanssa tai pyhäinpäivä sukulaisilla

Vietätpä launtaita pyhäinpäivän hartaissa tai halloweenin reihakkaammissa tunnelmissa, kannattaa juhlapyhää juhlistaa yhdessä läheisten kanssa. Nyt voit hyvällä syyllä matkustaa ystäväsi luokse halloweenia viettämään tai sukulaisten luokse sukuhaudalla käymään. Kylässä ollessasi voitte yhdessä touhuta halloweeniin kuuluvia perinteitä esimerkiksi tekemällä kurpitsalyhdyn tai karkkeja metsästämällä. Illan mittaan voitte tehdä teemaan sopivia halloween-ruokia, kertoa toisillenne kauhutarinoita ja lopuksi ihastella kynttilöiden loistetta pimeyttä vasten.

Bussimatkaa suunnitellessa kannattaa muistaa, että Matkahuollolla on muutoksia aikatauluissa pyhäinpäivänä ja muutokset voi tarkastaa Matkahuollon sivuilta.

Hyvää pyhäinpäivää ja hauskaa halloweenia kaikille!

Jaa:
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Kommentoi