Kellot kohti kesää!

Kello_kesäaika

Ensi viikonloppuna käännetään katseet kohti kesää, sillä taas on aika siirtää kelloja tunnilla eteenpäin. Kellojen kääntäminen kesäaikaan saattaa häiritä yöunia, ja erityisesti myöhäiseen iltarytmiin tottuneiden voi olla vaikea totutella aikaisempaan nukkumis- ja heräämisrytmiin. Kellojen siirto kesäaikaan tapahtuu varhain sunnuntaiaamuna 30.3.2014 kun kellon viisarit käännetään kolmesta neljään. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos huomauttaa, että kellojen kääntäminen voi häiritä yöunia ainakin viikon ajan. Kesäaikaan siirtyminen vaikuttaa myös varhain sunnuntaiaamuna ajettaviin kaukoliikenteen bussivuoroihin.

Kesäaikaan siirtyminen voi vaatia hieman totuttelua, ja siksi on hyvä varmistaa, että aikatauluasi rytmittävät ensi sunnuntaina oikeassa ajassa olevat kellot. Kaikki elektroniset laitteet eivät välttämättä siirry kesäaikaan automaattisesti, ja myös elimistön oma sisäinen kello saattaa olla tottumaton muutokseen – varhain sunnuntaiaamuna liikkuminen vaatiikin hieman suunnitelmallisuutta. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä liikkuvien kannattaa tarkistaa kesäajan vaikutukset omaan reittivalintaan, sillä kesäaikaan siirtyminen vaikuttaa myös useiden yöllä liikennöitävien kaukobussien aikatauluihin. Esimerkiksi lomalle lähtevien tai lomalta palaavien kannattaa tarkistaa, miten kesäaikaan siirtyminen vaikuttaa Helsinki-Vantaan lentoaseman pikavuoroyhteyksiin.

Aikataulu- ja hintatiedot sekä lippu- ja paikkavaraukset voit tarkistaa puhelimitse Matkahuollon asiakaspalvelukeskuksesta numerosta 0200 4000. Mikäli kesäajan vaihtuminen sattuu yllättämään matkalaisen tulevana viikonloppuna – ei hätää, sillä Matkahuollon asiakaspalvelukeskus on avoinna kaikkina viikonpäivinä ympäri vuorokauden!

Lisätietoa 29.–30. maaliskuuta välisenä yönä ajettavista vuoroista löydät Matkahuollon sivuilta.

Matkahuolto toivottaa kaikille oikein mukavaa ja vaivatonta siirtymistä kesäaikaan!

Jaa:
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

2 kommenttia artikkelille “Kellot kohti kesää!”

  1. Kesäaikaan siirtymisellä on paljon sekä hyviä että huonoja puolia. Itse pidän siitä, että näin saadaan valoisammat kesäillat, millä on merkitystä erityisesti loppukesästä. Henkilökohtaisesti en kuitenkaan osaa arvioida, ylittävätkö hyödyt kaiken siirtelyn aiheuttaman haitan. Kesäajan taustalla on muuten todella hauska historia. Olen kirjoittanut näistä asioista blogissani osoitteessa http://biologi-jari.blogspot.fi/2014/03/kesaaika.html. Hyvää kesäaikaa!

  2. Hei Jari! Kiitos mielenkiintoisista näkemyksistäsi, ja hyvästä blogikirjoituksestasi! Hyvää kesäaikaa myös sinulle!

Kommentoi