Eikö ole hieno? Tilasin netistä.

ostoskarry_v

Verkkokauppoja käytetään ahkerasti niiden laajan tuotevalikoiman sekä ostamisen helppouden ja vaivattomuuden takia. Verkkokauppaan voi mennä missä tahansa, milloin tahansa – klik, ja paketti kuljetetaan kotiasi lähinnä sijaitsevaan noutopisteeseen. Matkahuolto selvitti, miten suomalaiset kokevat verkkokaupassa asioimisen. Maaliskuussa toteutettuun kyselyyn vastasi 1036 iältään 15–70-vuotiasta suomalaista eri puolilta maata.

Tietyt stereotypiat suomalaisten kuluttajien ostotottumuksissa tuntuvat edelleen pitävän paikkansa, sillä tutkimuksen mukaan miehet ostavat verkkokaupoista eniten elokuvia, viihde-elektroniikkaa ja pelejä, naiset taas hygieniatuotteita, apteekkituotteita ja vaatteita. Verkkokaupoissa asioidaan avoimesti, mutta kyselyyn vastanneet kertoivat arvostavansa myös verkkokauppojen mahdollistamaa yksityisyyttä. Ostamalla tuotteet verkkokaupasta vältytään mahdollisilta kiusallisilta tilanteilta, sillä kenenkään ei tarvitse näyttää ostoksiaan toisille asiakkaille.

Verkkokaupoissa kuluttajia houkuttelee ostamisen vaivattomuus – tuotteet saa tilattua nappia painamalla, ja isotkin paketit kuljetetaan perille helposti ja kuluttajan ehdoilla. Verkossa ostaminen mahdollistaa kaupasta kauppaan hyppimisen vaikka omalta kotisohvalta käsin, ja näin kuluttajalle avautuu yhdellä kertaa laaja valikoima tuotteita. Matkahuollon kyselyyn vastanneet ovat tyytyväisiä verkkokauppojen tuotetarjontaan ja kertovat löytävänsä verkkokaupoista useimmiten etsimänsä tuotteen. Kaikenikäiset kuluttajat ostavat tuotteita verkosta, mutta verkkokaupan valintaan vaikuttavat eri tekijät. Enemmistö nuorista kuluttajista esimerkiksi tekee ostoksia riippumatta verkkokaupan kotimaasta, kun taas iäkkäämmät ostajat panostavat useammin kotimaisuuteen.

Suurin osa kyselyyn vastanneista haluaa kotimaan verkkokaupoista tilattujen pakettien saapuvan perille 1-3 arkipäivän kuluessa tilauksesta. Ulkomailta tilattujen tuotteiden kohdalla valtaosa kyselyyn vastanneista kuluttajista kertoo toivovansa pakettien saapuvan perille viikon kuluessa tilauksesta. Pakettien noutamista helpottaa noutopisteiden tiheys sekä myöhäiset aukioloajat – tilatun tuotteen voi noutaa lähikaupasta vaikka iltamyöhään.

Matkahuolto kuljetti verkkokaupan paketteja joulukuussa 2013 15 % enemmän edelliseen vuoteen verrattuna. Kaikkineen Matkahuollon kokonaispakettimäärä on runsaat 10 miljoonaa pakettia. Verkkokaupan ja etämyynnin pakettipalveluja saa Matkahuollon omien toimipaikkojen ja asiamiespisteiden lisäksi Suomen Lähikauppa Oy:n toimipaikoista, kuten Siwoista ja Valintataloista.

Sinä tilaat, me toimitamme – Matkahuolto toivottaa kaikille mukavia ostohetkiä!

 

Jaa:
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Kommentoi