Matkahuollon työntekijöille koulutusta avustettavien matkustajien palvelussa

Matkahuolto_29_08_2012_0194_LR

Matkauolto tarjoaa avustuspalveluita liikuntarajoitteisille ja vammaisille matkustajille. Marraskuusta alkaen palveluita on kehitetty muun muassa kouluttamalla henkilökuntaa. Lue lisää palveluistamme avustettaville matkustajille.

Viime marraskuusta alkaen 13 Matkahuollon toimipistettä eri puolilla Suomea on tarjonnut apua liikuntarajoitteisille ja vammaisille asiakkaille lakisääteisesti. Lakisääteinen palvelu koskee Helsingin, Joensuun, Jyväskylän, Kouvolan, Kuopion, Lahden, Lappeenrannan, Oulun, Porin, Rovaniemen, Tampereen, Turun ja Vaasan linja-autoasemia.

Avustamisesta huolehtii Matkahuolto. Asiakkaat ovat toki saaneet apua ennenkin, mikäli ovat sitä tarvinneet ja pyytäneet. Lakisääteisyys ei siis ole tuonut suuria muutoksia palveluihin, vaan sen tarkoituksena on varmistaa, että tarjotun avun laajuus täyttää voimassa olevat asetukset. Myös henkilökunnalle on järjestetty lisäkoulutusta, jotta kaikkia asiakkaita pystytään palvelemaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Matkahuollon henkilöstöpäällikkö Maija-Leena Kivilahti kertoo, että koulutustarve nousi esille, koska asiakkaita haluttiin osata auttaa oikealla tavalla. “Myös oman rohkeuden lisääminen erilaisuuden kohtaamisessa oli valmennuksen yksi osa-alue. Valmennuksessa harjoiteltiin ihan konkreettisesti opastamaan näkövammaisia sokkeloisissa paikoissa ja kahvilapalvelujen ostossa. Oikean tuntuman saamiseksi käytettiin harjoituksissa erilaisia simulointilaseja,” Kivilahti kertoo.

Matkahuollon henkilökunnalle opetettiin myös palvelutapahtumassa tarvittavia pikaviittomia, jotka tehdään näkövammaiseen käteen tai selkään. Valmennukseen ensimmäisessä valmennusjaksoon osallistui kaikkiaan noin 70 asiakaspalvelijaa.

Avustusta tarvitsevat matkustajat saatetaan istumapaikalleen bussiin ja he saavat myös apua matkatavaroidensa kanssa. Määräasemalla avustajat tulevat hakemaan palvelun tilanneet matkustajat bussista. Opas- tai avustuskoirat matkustavat bussissa maksutta opastettavansa kanssa. Myös liikuntaesteisen matkustajan matkalla tarvitsemat apuvälineet kuljetetaan matkatavarana maksutta.

Avustuspalveluita tarvitsevien asiakkaiden tulee varata palvelu etukäteen viimeistään 48 tuntia ennen matkaa Matkahuollon asiakaspalvelukeskuksesta puhelimitse 0200 4000 (1,99 €/min+pvm) tai sähköpostilla avustuspalvelut@matkahuolto.fi, ja ilmoittautua avustamispisteessä sovittuna aikana tai vähintään 30 minuuttia ennen matkaa. Palvelu on maksuton. Matkahuollon sivuilta löytyy kattavasti lisätietoa avustuspalveluista ja niihin liittyvistä ehdoista.
Avustusta on saatavilla linja-autoasemien lipunmyynnin aukioloaikoina. Aukioloajat voi tarkistaa Matkahuollon nettisivuilta.

Jaa:
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn

2 kommenttia artikkelille “Matkahuollon työntekijöille koulutusta avustettavien matkustajien palvelussa”

 1. On se bussissa matkustaminen vammaisena vaikeaa. Maksa tarvittaessa avustajan lippu, osta lippu, myös avustajalle. Jos on oikeutettu ilmaiseen avustaja lippuun, avustaja ei saa siitä todistetta. Koska olet oikeutettu omaan avustajaan ja koska et. Jos jalat eivät tahdo liikkua, kuinka pääsen oikein bussiin? Lopuksi saan vielä pelätä, tipunko bussin penkiltä. Juna, paljon helpompaa!

 2. Hei Tomi!

  Kiitos viestistäsi ja pahoittelut, että saat meiltä vastauksen näin myöhään.
  Todella harmillista kuulla, että bussissa matkustaminen tuntuu hankalalta.

  Matkahuollon henkilökunta avustaa tarvittaessa laitureille kulkemisessa ja bussiin nousemisessa, sekä perille saapuessa bussista ulos pääsyssä. Autamme myös matkatavaroiden kuljettamisessa.
  Jos bussissa ei pysty matkustamaan yksin, saattaja matkustaa mukana veloituksetta, kun matkan pituus on yli 250 kilometriä. Saattaja ei tarvitse erillistä todistusta bussinkuljettajaa varten. Ilmoitathan meille, jos käytännön kanssa on ongelmia.

  Voit ottaa meihin yhteyttä esimerkiksi kotisivuiltamme löytyvän palautelomakkeen kautta http://bit.ly/1iShIjP tai lähettää sähköpostia osoitteeseen matkapalvelut.palautteet@matkahuolto.fi. Voit myös soittaa meille arkisin klo 8-17 numeroon 0200 4000 (1,99e/min+pvm). Avustuksesta löydät tarkempia tietoja myös kotisivuiltamme: http://bit.ly/1ctNd2z.

  Toivottavasti bussimatkasi sujuvat jatkossa mukavasti!

Kommentoi