Joulupakettitutkimus kurkistaa kuusen alle jo nyt

joulupaketti

Matkahuolto kysyi loka-marraskuun vaihteessa hieman yli tuhannelta suomalaiselta tulevan joulun lahjatoiveita ja -aikeita. Suomalaisten suosikkilahjat ovat käytännöllisiä ja henkilökohtaisia. Lahjatoiveet saattavat myös yllättää: käytännöllisiä lahjoja toivovat erityisesti nuoret, yllätyksiä taas kaipaavat miehet. Tutustu tutkimuksen tuloksiin ja poimi vinkit joulun paketteihin.

Tänä jouluna useimmissa suomalaiskodeissa jaetaan saman verran lahjoja kuin viimekin vuonna, kertoo Matkahuollon toteuttama joululahjakysely. Lahjamäärät saattavat jopa vähentyä viime vuodesta, sillä lähes 17 prosenttia vastaajista ilmoittaa hankkivansa lahjoja viime joulua vähemmän, mutta myös vastaajien omat lahjaodotukset ennakoivat tätä. Suurin osa vastaajista odottaakin saavansa saman verran tai vähemmän joululahjoja kuin viime vuonna.

Kirjoista pitävät kaikki suomalaiset ikään ja asuinpaikkaan katsomatta, mutta muiden lahjatoiveiden osalta suosikit vaihtelevat. Kaikkiaan 45,4 prosenttia vastaajista toivoi löytävänsä joulupaketista kirjan. Kirjalahjoja toivoivat erityisen paljon naiset ja yli 55-vuotiaat. Kirjojen lisäksi miesten ykköstoiveita olivat vaatteet ja elektroniikka. Naiset puolestaan toivoivat saavansa itse tehtyjä ja elämyslahjoja.

Henkilökohtaisia lahjoja toivovat erityisesti naiset, joista 36,1 prosenttia ilmoitti sen eniten arvostamakseen ominaisuudeksi. Miehistä 36,8 prosenttia puolestaan toivoi eniten käytännöllisiä lahjoja. Käytännöllisinä pidetyt miehet tosin arvostivat lahjan yllätyksellisyyttä sekä lahjan saajana että antajana enemmän kuin naiset. Nuoret arvostavat lahjoissa eniten käytännöllisyyttä. 18–22-vuotiaiden ykköstoiveita ovatkin kodintarvikkeet, elektroniikka ja vaatteet.

Suomalaiset ovat todellista joulukansaa, sillä jopa joka neljäs (26,4 %) kaikista vastaajista ja miltei joka kolmas naisista (31 %) ilmoittaa hankkivansa joululahjoja ennakolta pitkin vuotta. Yli puolet suomalaisista kuitenkin hankkii lahjat muutamaa viikkoa ennen joulua, mutta kymmenisen prosenttia vastaajista jättää hankinnat aivan viime tinkaan. 5,8 prosenttia vastaajista kertoo suuntaavansa lahjaostoksille vasta välipäivien alennusmyynteihin.

Noin 62 prosenttia vastaajista ilmoittaa, ettei yritä hankkia lahjoja aiemmin kuin viime vuonna. Viime tingassakin tehdyt lahjaostokset ehtivät jouluksi perille Matkahuollon kyydissä, kunhan ne laitetaan matkaan viimeistään 19. joulukuuta. Viimeisenä oljenkortena kaikkein myöhäisimmille on Matkahuollon Pikapaketti, joka kulkee perille vielä 20. päivä lähetettynä.

Jaa:
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Kommentoi