Liikkujan viikolla liikutaan viisaammin

Liikkujan viikon suojelelija Paleface

Tällä viikolla vietetään kansainvälistä Liikkujan viikkoa. Suomessa oman terveyden ja ympäristön kannalta viisaampaan liikkumiseen kannustavaa teemaviikkoa vietetään nyt kymmenennen kerran. Tänä vuonna kampanja herättelee kiinnittämään huomiota ilmanlaatuun.

Tällä viikolla vietetään kansainvälistä Liikkujan viikkoa. Kampanjaviikon tapahtumat ja teemapäivät kannustavat miettimään omaa liikkumista ja viemään sitä terveyttä edistävään ja ympäristöystävällisempään suuntaan, esimerkiksi kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen käytön myötä. Ehkä tunnetuin osa kampanjaviikkoa on 22. syyskuuta vietettävä Auton vapaapäivä. Muita Liikkujan viikolla järjestettäviä vakiintuneita teemapäiviä ovat 19. syyskuuta järjestettävä Kimppakyytipäivä sekä Etätyöpäivä, joka kehottaa siirtämään työpisteen kotiin 20. syyskuuta. Kampanjan suojelijana toimii rap-artisti Paleface, eli Karri Miettinen.

Teemapäivien lisäksi kampanjaviikolla järjestetään useita tapahtumia eri puolilla maata. Kunnat ja järjestöt eri puolilla maata järjestävät erilaisia pyöräily- ja kotiseuturetkiä sekä liikkumisen ympäristö- ja terveysvaikutuksia käsitteleviä seminaareja. Liikkujan viikkoon osallistuu niin kuntia ja kaupunkeja kuin yrityksiä ja yhteisöjä. Suomessa Liikkujan viikon järjestelyjä koordinoi Motiva. Ympäristöystävällisyys ja terveyden edistäminen ovat iso osa kampanjaa myös tänä vuonna.

– Tänä vuonna Liikkujan viikon teemana on ilmanlaatu. Erityisesti joukkoliikenne painottuu paljon. Yhteistyökumppaneina meillä on muun muassa Hengitysliitto ja HSY, joka aloittaa ensi viikolla tehostetun ilmanlaaduntarkkailun”, Kaisa Kauhanen Motivasta kertoo.

Liikkujan viikko on Euroopan-laajuinen tapahtuma, johon odotetaan osallistujiksi yli 2000 kaupunkia jopa 43 maasta. Suomesta mukaan on ilmoittautunut 29. Koska mukana on myös monia muita eri tahoja, kasvaa osallistujien määrä todellisuudessa paljon tätä suuremmaksi. Myös Matkahuolto osallistuu Liikkujan viikkoon jakamalla tietoa kampanjasta.

– Kannattaa tutustua oman paikkakunnan tapahtumatarjontaan. Kansallisten tapahtumien lisäksi eri puolilla Suomea järjestetään viikon mittaan todella paljon hauskoja ja erityyppisiä tapahtumia, joista voi poimia sen itselleen sopivimman. Esimerkiksi Tampereella bussiin pääsee tuopinalusella, jolloin kaupungilla vietetyn illan jälkeen pääsee turvallisesti kotiin. Turussa on puolestaan tarjolla elämyksellisiä bussimatkoja, joilla saattaa törmätä esimerkiksi sirkus- tai musiikkiesityksiin, Kauhanen vinkkaa.

Tiedot eri paikkakuntien tapahtumista löytyvät Liikkujan viikon verkkosivuille kootusta kalenterista. Mutta miten järjestäjä aikoo itse osallistua kampanjaan?

– Aion viettää ainakin etätyöpäivää. Ja kulkea bussilla – tietenkin, Kauhanen kertoo.

Jaa:
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Kommentoi