Turun musiikkijuhlat rikkoo rajoja ja tarjoaa elämyksiä

Turun musiikkijuhlat

Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut musiikkitapahtuma kokoaa ennakkoluulottomat musiikin ystävät Turkuun heinä-elokuussa. Klassiseen musiikkiin keskittyvä festivaali rikkoo perinteisiä rajoja tuomalla mukaan jazzia, progea, heviä ja kirjallisuutta tarjoten uusia kiinnostavia kosketuspintoja taiteeseen. Yhdistettynä Suomen kukkeimpaan kesäkaupunkiin Turun musiikkijuhlat tarjoaa täydelliset puitteet kesäiselle kaupunkilomalle.

Tänä vuonna Turun musiikkijuhlien teemana on Sillalla. Festivaalin taiteellisen johtajan, tenori Topi Lehtipuun kokoamassa ohjelmassa se tarkoittaa kiinnostavia kädenojennuksia eri musiikkityylien ja jopa taiteenlajien välillä. Turussa dekkarikirjailija Donna Leon nousee lavalle venetsialaisen barokkiorkesterin kanssa ja Apocalyptican Perttu Kivilaakso hiljentyy tuomiokirkon kynttiläkonsertissa. Aiemmin musiikkijuhlilla on nähty myös uutisoopperaa. Eri tyylien ennakkoluulottoman yhdistelyn lisäksi festivaali tarjoaa ohjelmaa myös lapsille.

”Vaikka tämä on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut festivaali, olemme rohkeita ja nuorekkaita. Turun musiikkijuhlat on kansainvälisen tason festivaali ja me pyrimme uudistumaan joka vuosi”, kertoo toiminnanjohtaja Liisa Ketomäki.

Ajankohtaisuudessa on myös onnistuttu. ”Oli iloista sattumaa, että Donna Leonin romaaneihin perustuva komisario Brunetti -sarja on pyörinyt televisiossa keväällä. Myös kansainvälinen tähtivieraamme Nathalie Dessay on nähty Finnkinon esittämissä oopperataltioinneissa New Yorkin Metropolitan Operasta. Musiikkijuhlillakin nähtävä Jorma Hynnisen viimeinen rooli Akseli Gallen-Kallelana on tietenkin herättänyt paljon kiinnostusta”, Ketomäki kertoo.

Karita Mattila5.-17.8. järjestettävillä festivaaleilla nähdään lähes kahden viikon ajan korkeatasoisia esityksiä, joissa nähdään musiikkityylejä klassisesta jazziin. Varaslähtö otetaan jo keskiviikkona 10.7., kun lavalle nousee rakastettu sopraano Karita Mattila. Musiikkijuhlien ohjelmassa Ketomäki itse odottaakin eniten Karita Mattilaa.

”Karitahan on täältä Turusta ja hänellä on täällä kesäpaikka, joten on hienoa että olemme saaneet hänet mukaan. On upeaa nähdä hänet pitkästä aikaa näinkin intiimissä konsertissa, yksin lavalla pianistin kanssa. Perttu Kivilaakson taiteiden yön konsertti tulee myös varmasti tuomaan paikalle erilaista yleisöä jota emme muuten tavoittaisi. Tietenkin olen innoissani myös huippusopraano Nathalie Dessayn ensimmäisestä esiintymisestä Pohjoismaissa”, Ketomäki iloitsee.

Musiikkijuhlien ensikertalaiselle Ketomäki suosittelee esimerkiksi Donna Leonin ja Il Pomo d’Oron barokkimusiikkia ja kirjallisuutta yhdistäviä konsertteja, joissa kirjailija lukee omia tekstejään musiikin rytmittäminä.

”Donna Leon on kiinnostava persoona. Hän on niin hauska ja rento. Kirjallisuuskonsertin kautta on helppo tutustua klassiseen musiikkiin. Samalla tavalla Perttu Kivilaakson taiteiden yön konsertti yhdistää yllättävälläkin tavalla eri musiikkityylejä Apocalypticasta oopperaan ja Toivo Kuulan lauluihin”, Ketomäki kuvailee.

Turun musiikkijuhlatPitääkö klassiseen musiikkiin painottuvalla festivaalilla vierailevan ensikertalaisen jännittää?

”Ei tietenkään! Tätä pyrimme sanomaan koko ajan. Tämä on yksi juttu muiden joukossa ja ohjelmastamme voi poimia itseään kiinnostavat jutut ja mennä sen jälkeen vaikka matsiin. Teemme paljon yhteistyötä esimerkiksi turkulaisten ravintoloiden kanssa. Turku on hieno kesäkaupunki, ja vierailuun voi yhdistää Suomen parhaita ravintoloita, upean saariston ja omat suosikit musiikkijuhlien ohjelmasta”, Ketomäki vinkkaa.

Turun lomalle on helppoa suunnata bussilla, sillä kaupunkiin on hyvät bussiyhteydet kauempaakin Suomesta. Matka alkaa rennosti, kun ajamisen voi jättää kuljettajan huoleksi eikä perillä tarvitse etsiä pysäköintipaikkaa. Matkan suunnittelussa auttaa Matkahuollon aikatauluhaku. Tarkista myös ajankohtaiset tarjouslähdöt Matkahuollon sivuilta.

Lippuja Turun musiikkijuhlille myy Lippupalvelu. Lisätietoja lipuista saa Turun musiikkijuhlien sivuilta.

Jaa:
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Kommentoi