Tee talviretki uuteen lajiin

shutterstock_94621303

Talvella tarjoutuu mahtavia liikuntamahdollisuuksia niin kokeneille liikkujille kuin aloittelijoille. Vanha kunnon murtomaahiihto kasvattaa alati suosiotaan koko maassa mutta talven lajivalikoimasta löytyy myös uutta kokeiltavaa. Talviuinnilla, retkiluistelulla ja lumikenkäilyllä on omat innokkaat harrastajapiirinsä, mutta niiden parissa voi myös viettää hauskan talvisen retkipäivän. Minne uusia haasteita kaipaavan talviliikkujan kannattaa suunnata testaamaan lajeja?

Uimaan talvellakin – miksi ei?

Avanto- tai talviuinnista on tullut suosittu kuntoa ja terveyttä kohottava laji. Avantouintiseuroja löytyy useimmilta paikkakunnilta, mutta kokeilunhaluiset pääsevät testaamaan talviuintia myös lomakeskuksissa. Hurjapäisimmät harrastajat matkaavat maaliskuussa Rovaniemelle testaamaan kylmäpäisyytensä avantouinnin MM-kisoissa. Seikkailuhenkiset saavat adrenaliinin jylläämään Kemissä, jossa talvinen risteily jäänmurtaja Sammolla huipentuu pulahdukseen hyisessä meressä – suojapuvuissa kuitenkin.

Lumikenkäilijä kuntoilee ja nauttii maisemista

Lumikenkäily on hauska tapa nauttia talvisesta luonnosta ja kohottaa kuntoa. Lumikenkäilyä voi harrastaa melkeinpä missä vain, sillä siihen ei tarvita valmiita latuja tai lenkkipolkuja. Opastettuja retkiä ja lumikenkävuokraamoja voi etsiä esimerkiksi Suomen Ladun sivuilta. Aloitteleva lumikenkäilijä voi hyötyä lyhyestä kurssista tai ohjatusta retkestä, sillä oikeanlainen tekniikka auttaa hangessa eteenpäin.

Lajia voi vaikka omassa takametsässä, mutta lumikenkäily on mainio tapa tutustua talviseen luontoon esimerkiksi kansallispuistossa. Useimmissa Lapin lomakeskuksissa järjestetään opastettuja lumikenkäretkiä alueen luontoon. Lumikenkäretki tunturin laelle on etenkin kevättalven auringossa upea elämys. Myös Itä-Suomessa Kolin kansallimaisemia pääsee ihailemaan vaaran huipulle suuntautuvalla lumikenkäretkellä.

Retkiluistelu tarjoaa elämyksiä jäällä

Retkiluistelussa luistellaan pidempiä matkoja luonnonjäällä. Turvallisuussyistä luistelijat tarvitsevat varusteet jäistä pelastautumiseen. Retkiluistelu onkin turvallista aloittaa kursseilla tai opastetussa ryhmässä, jossa on mukana kokeneita, jääolosuhteet tuntevia luistelijoita. Opastetut retket ovat aloittelijalle helppoja, sillä järjestäjät vuokraavat usein myös luistimia. Perushokkareilla ei retkelle pidä lähteä.

Luonnonjäätä hakeva retkiluistelija suuntaa retkelle tietenkin Järvi-Suomeen. Savonlinnan liepeillä Pihjalavedellä sijaitsevaan Linnansaaren kansallispuistoon tehdään retkiä luistimilla ja potkukelkoilla. Retkiä järjestetään niin kokeneille kuin aloitteleville luistelijoille. Etelä-Suomessa retkeilemään pääsee hieman eksoottisemmin meren jäälle. Esimerkiksi Aavameri järjestää saaristoretkiä Turun seudulla.

Bussireitit ja -aikataulut kiinnostaviin talviurheilukohteisiin tarkistat helpoiten Matkahuollon aikatauluhausta.

Lisää mielenkiitoisia lajeja sekä edullisia verkkokauppoja varustehankintojen tekemiseen löydät edellisestä postauksestamme.

Jaa:
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Kommentoi