Bussiperhe: kirjastoautojen uskolliset ystävät

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mitä kuuluu kirjastoautoille? Suomen ensimmäinen liikkuva kirjasto ilmestyi katukuvaan 1913. Lähes sata vuotta myöhemmin teillämme kiertää 153 kirjastoautoa. Monelle kirjastoautot ovat miellyttävin tapa päästä nauttimaan kirjallisuudesta.

Matkahuollon bussiperhe-sarjassa esitellään viehättäviä busseja erilaisine käyttötarkoituksineen. Nyt ovat vuorossa Turun kaupunginkirjaston kirjastoautot.

Hetki kirjastobussin lukunurkkauksessa

Turun kaupungilla on kaksi kirjastoautoa, joissa molemmissa on lähes 5000 niteen valikoima. ”Jokaisella vierailulla löytää mukavia yllätyksiä, sillä valikoimaa täydennetään ja muutetaan hieman ennen jokaisen päivän matkaa”, kertoo Turun kirjastoautoa ajava Virve Myllymäki.

Jos kirjastoautossa ei ole hetkeen piipahtanut, on saattanut unohtaa niiden leppoisen tunnelman sekä houkuttelevan lukunurkkauksen, joka kutsuu uppoutumaan löytämänsä luettavan pariin. Lukemisen lisäksi autoista löytää niin lehtiä, levyjä kuin elokuviakin – aivan kuten kunnon kirjastosta.

Pysähdysten kesto riippuu alueesta. Koulujen pihoilla saatetaan viettää parikin tuntia, mutta lyhimmilläänkin parkissa vietetään 20 minuuttia.

Miten käy kirjastoauton?

Moni on miettinyt, minne on kadonnut mökkitiellä viikoittain ilahduttanut kirjastoauto. Jossain päin Suomea kirjastoautot ovat vähentyneet, mutta Turun seudulla pysäkkien määrä on viime vuosina jopa kasvanut. Viikon aikana kaksi kirjastoautoa pysähtyvät noin 100 pysäkillä.

Koulujen sekä päiväkotien pihat ovat suosittuja kohteita, sillä useilla kouluilla ei ole omaa kirjastoa. Myös palvelutalojen asukkaat ovat kiitollisia kirjastoautoista. Virve kertookin, että erityisesti kehitysvammaiset pitävät palvelua hyvin tärkeänä ja heitä on ilo palvella.

Myös vanhuksille kirjastoauton ääni on usein musiikkia korville, sillä silloin heidän ei tarvitse kantaa painavia lainoja kaukaa kotiin. Ja tuovathan kirjastoautot myös kivasti vipinää taajamien ja pienten paikkojen kulmille. Kirjastoautojen ystäväthän voisivat kesäisin järjestää vaikka lukupiirejä auton ajaessa paikalle tai keittää kulttuurikahvit!

Jaa:
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

1 kommentti artikkelille “Bussiperhe: kirjastoautojen uskolliset ystävät”

  1. Koko Suomen ajossa oleva kirjastoautokanta on julkaistu nyt yhtenä kuvastona. Sieltä löytyy myös nämä Turun autot.
    Tänäpäivänä autoja on enää 146 varsinaista kirjastoautoa ja yksi Netti-Nysse.

    Kirjastoautokuvasto löytyy osoitteella http://ubuntuone.com/2T4dbp4q4GEgTO2V2T1wys

Kommentoi