Edulliset ja ekologiset oppikirjat Jamerasta

Vuodesta 2001 toiminut Jamera laittaa oppikirjat kiertoon. Viidellä eri paikkakunnilla toimivat myymälät sekä valtakunnallisesti toimiva verkkokauppa tarjoavat kattavan valikoiman oppikirjoja niin lukio- kuin ammattikouluopiskelijoille. Alkusyksy on Jamerassa kiireistä aikaa ja kirjoja pakataankin opinnälkäisille asiakkaille kolmessa vuorossa.

Opiskelijoiden ideasta koko maan kattavaan palveluun

Alkujaan juuri lukionsa päättäneiden teekkariopiskelijoiden ajatuksesta syntynyt Jamera on vuosien varrella kasvanut merkittäväksi toimijaksi oppikirjamarkkinoilla. Matkalle on kuitenkin mahtunut myös haasteita. Vuonna 2005 voimaan astuneen opetussuunnitelmauudistuksen aikaansaamat muutokset oppikirjamarkkinoilla olivat kaataa koko yrityksen. Jameralaisten usko liikeideaan oli kuitenkin vahva, ja vuonna 2006 Jamera siirtyi kolmen yrityksen työntekijän omistukseen. Yksi heistä oli Janne Maaninka, joka vastaa nykyisin yrityksen markkinoinnista.

Toiminnan taustalla oleva kierrätysideologia on Maaningalle tärkeä. ”En oikeastaan koskaan ajatellut alkavani yrittäjäksi. Kun meille tarjottiin mahdollisuutta ostaa Jamera, pidimme tärkeänä sitä että, tämän kaltainen yritys on olemassa,” Maaninka muistelee.

Hyvää palvelua hyvässä hengessä

Nuorekkaassa yrityksessä perusajatus on säilynyt koko kymmenvuotisen historian ajan. Tavoitteena on tarjota oppikirjamarkkinoille ekologinen ja asiakaslähtöinen vaihtoehto – työn iloa unohtamatta. Jameran työntekijöistä löytyy niin filosofia, ympäristöekologia kuin taloustieteilijää. Maaninka itse on koulutukseltaan historianopettaja. Rekrytoinnissa pyritään löytämään joukkoon hyviä tyyppejä. Yhteishenki on tärkeää, sillä töitä tehdään välillä hyvinkin intensiivisesti. ”Heinä-elokuussa pakataan verkkokauppatilauksia kolmessa vuorossa,” Maaninka kertoo.

Koulumaailman tuntemuksesta on hyötyä työssä. Valikoimat pidetään ajan tasalla kouluissa käytettävistä oppimateriaaleista, ja hyllystä löytyykin kaikkia Suomen lukio- ja ammattioppilaitoksissa käytettäviä kirjoja.

Koulun alku laittaa paketit liikkeelle

Verkkokauppa Jameralla on ollut toiminnassa jo vuodesta 2004. Sesonkiaikaan haastetta tuo erityisesti Jameran periaate vastata tilauksiin mahdollisimman nopeasti. ”Tilaukset tehdään niin, että kirja tarvitaan käytännössä heti, joten kovin monta päivää ei saisi kulua tilauksesta siihen, kun lähetys on asiakkaalla kotona. Pyrimme nopeisiin toimituksiin, ja olemme niissä kyllä onnistuneetkin.”

Kiirettä on erityisesti näin alkusyksystä, mutta kauppa kiihtyy joka kerta kun opetusjakso vaihtuu lukiossa. Iso osa tilauksista pakataan melkein saman tien. Paketit lähtevät matkaan usein jo seuraavana päivänä ja Matkahuollon pakettipalvelulla ne saadaan perille hyvinkin nopeasti. Maaninka kiitteleekin viime keväänä alkanutta yhteistyötä Matkahuollon kanssa. ”Asiakkaat ovat ottaneet palvelun hyvin omakseen,” Maaninka arvioi.

Käytetyt kirjat luokitellaan laadun mukaan, jotta asiakkaille saadaan lähtemään hyväkuntoista tavaraa. ”Meillä lähetetään käytettyjä oppikirjoja, joten emme suoraan poimi niitä varastosta, vaan kirjat valikoidaan huolellisesti. Sitten jos on esimerkiksi kielten oppikirjoja, joihin on tehty lyijykynällä tehtäviä, niin niitä myös jonkin verran pyyhitään ihan kumilla,” Maaninka kertoo.

Hyvästä palvelusta huolehditaan Jamerassa siis varsin perusteellisesti! Edullisille ja ekologisille oppikirjaostoksille pääse vaivattomasti Jameran verkkokaupassa mihin vuorokaudenaikaan tahansa.

Jaa:
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Kommentoi