Kohti kesälaitumia

Tällä viikolla vietettävä juhannus on kesän kohokohta. Yöttömän yön juhla merkitsee monille lomien alkua ja niillekin, jotka vielä paiskivat töitä, se tietää riemukasta hengähdystaukoa kesäisissä tunnelmissa. Vietitpä juhannustasi sitten perinteisin menoin maaseudun rauhassa tai jossain viikonlopun lukuisista kesätapahtumista, pääset kohteeseesi näppärästi bussilla.

Nostalgista tunnelmaa koko perheelle

Taikoja, tansseja, loimuavia juhannuskokkoja – vuoden valoisimpaan yöhön liittyy lukuisia perinteitä. Luonnon helmassa nostalgisesta tunnelmasta nauttii koko perhe, sillä perinteisiin luottavissa juhannustapahtumissa ei lapsiakaan ole unohdettu.

Vuodesta 1954 järjestetty Seurasaaren juhannus Helsingissä tarjoaa roppakaupalla juhannusperinteitä ulkomuseon tunnelmallisissa puitteissa. Tapahtumassa on luvassa mm. loitsupolku, kansantanssia, pelimannimusiikkia, juhannussalon nosto, lapsille oma kokko ja juhannustanssit.

Todellisen luontokosketuksen tarjoaa puolestaan Ähtärin lapsiperhejuhannus, joka kutsuu koko perheen eläinpuiston tapahtumatarjonnan pariin. Luvassa on leikkejä, erilaisia aktiviteetteja ja jännittäviä eläinystäviä – perinteisiä juhannuskestejä unohtamatta.

Menevämpään makuun

Mikäli toivot juhannukseltasi muutakin kuin luonnon rauhaa, ota suunta kohti viikonlopun festivaalitarjontaa. Juhlitko keskiyön aurinkoa Himoksen tunturimaisemissa, Kalajoen rempseissä tunnelmissa vai raskaamman musiikin siivittämänä Kauhajoen Nummirockissa?

Vauhdikasta menoa on luvassa myös Kauhavalla, jossa on ainutlaatuinen tilaisuus viettää juhannusta lentäjien seurassa. Vuodesta 1949 asti Kauhavan juhannusperinteisiin kuuluneessa tapahtumassa kaarretaan silmukoita taivaalle tänä vuonna viimeisen kerran.

Kesäyön magiaa

Juhlitpa juhannustasi missä tai miten tahansa, älä unohda juhannusyön taikaa. Kansanperinne tuntee lukuisia juhannusyössä toteutuvia loitsuja, mutta tässä muutamia vinkkejä toiveikkaille taikojille:

Keräämällä seitsemän kukkaa seitsemältä niityltä ja laittamalla ne tyynyn alle näkee unessa tulevan puolisonsa. Tulevasta sulhosta voi uneksia myös vasemman jalan sukka väärin päin jalassa. Vanha kansa tietää myös kertoa, että tavallisesti itiökasviksi mielletty saniainen intoutuu juhannusyönä kukkimaan, ja että tämän kukan poimijalle on tiedossa mittavia taikavoimia.

Juhannuksen poikkeukselliset bussiaikataulut kannattaa tarkistaa etukäteen aikatauluhausta.

Sitten vain matka kohti kesäisiä niittyjä!

Jaa:
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Kommentoi