Geokätköilyn peruskurssi: Piilota ensimmäinen oma kätkö!

Oman kätkön tekeminen on verraton lisä geokätköilyharrastukseen – se avaa harrastukseen kokonaan uudenlaisen ja kiehtovan näkökulman. Piilottaminen on monipuolista toimintaa, joka tarjoaa suunnittelemista, ulkoilua ja uuden tavan osallistua kätköily-yhteisön toimintaan. Ja lähes ainahan uusi purkki on tervetullut tapa ilahduttaa muita geokätköilijöitä! Kätköjen piilottamista kuitenkin suositellaan harrastuksessa hiukan alkua pidemmälle ehtineille, sillä kätkijän on syytä tietää harrastuksen niksit, tavat ja säännöt.

Geokätkölistauksia julkaisevat monet internet-sivustot. Näissä ohjeissa keskitytään selvästi suurimman ja Suomessa ylivoimaisesti suosituimman Geocaching.com -sivustoon. Suuri osa ohjeista on tosin sovellettavissa myös NaviCache-, TerraCaching- ja OpenCaching-sivustojen kätkölistauksiin.

Geokätköä perustavalla kätköilijällä olisi hyvä olla ainakin joitakin kymmeniä löytöloggauksia alla. Tietenkään tämä ei ole kiveen hakattu sääntö, mutta esimerkiksi vaikeus- ja maastovaikeusluokitukset sekä kätkökuvauksen tekeminen vaativat kokemusta, jotta niistä osaa tehdä oikeanlaiset.

Selvitä ensin itsellesi, minkälaisen kätkön tahdot perustaa. Edellisestä peruskurssin osasta on tässä kohtaa hyötyä. Esimerkiksi mysteerikätköt edellyttävät erilaista suunnittelua kuin tradikätköt. Hyvä kätkö pitää sisällään jonkinlaisen teeman ja hyvä kätkö tuo kätköilijän kiinnostavaan paikkaan. Ideoita voi ammentaa muun muassa lähiympäristöstä ja sen historiasta – kaikkialla Suomessa on kiinnostavia maastonkohtia ja tarinoita kerrottavana. Teeman päättäminen on yksi asia, joka helpottuu selvästi oman kätköilykokemuksen karttumisen myötä.

Kätkön sijainti

Kätkön sijaintia päätettäessä täytyy myös huomioida omistajuuden ja muiden sellaisten seikkojen asettamat reunaehdot. Jokamiehenoikeus helpottaa kätköilyä Suomessa, mutta esimerkiksi Metsähallituksen luonnonsuojelualueelle pitää ilmoittaa kätkön perustamisesta. Muille luonnonsuojelualueille on syytä pyytä lupa etukäteen. Selvästi yksityisalueille (esimerkiksi omakotitalon piha) kätkön piilottaminen on sallittua vain omistajan luvalla.

Piilottajan keskeiseen sanavarastoon kuuluu saturaatio-sana. Saturaatiosäännöillä halutaan estää jonkin alueen liian tiheä kätköttäminen. Perussäännön mukaan kahden kätköpurkin välisen etäisyyden tulee olla 160 metriä. Esimerkiki geocache.fi -sivuston kartalla voi hyvin helposti luoda olemassa olevien kätköjen ympärille 160 m:n ympyrän. Se helpottaa sen arvioimista, voiko halutulle paikalle edes piilottaa uutta kätköä. Alueella saattaa tietenkin olla esimerkiksi sellaisia mysteeri- tai multikätköjen purkkeja, joiden sijaintia omaa kätköään piilottava ei tunne. Sellaisessa tapauksessa kätköä ei julkaista.

Geocaching.com -kätköt julkaisee vapaaehtoinen erityinen kätkötarkastaja. Hän on tyypillisesti hyvin kokenut kätköilijä. Tarkastajilta tulevaan palautteeseen kannattaa suhtautua asianmukaisesti. Jos tarkastaja ei suostu julkaisemaan kätköä sellaisena kuin sen olet listannut, hänellä on sille hyvät perusteet. Tavallisin peruste on saturaatio-ongelma, mutta kätkö voi tarkastajan näkemyksen mukaan olla myös laittomassa paikassa tai yksityisalueella ilman lupaa. Kätkötarkastajille voi lähettää sähköpostiviestin, jos haluaa vaikka etukäteen varmistaa, että haluttu uuden kätkön paikka on vapaana.

Esikuvia löytyy

Koordinaattien mittaamisessa ei oikeastaan voi olla liian tarkka. Huolellisimmat piilottajat käyvät mittaamassa uuden piilopaikan koordinaatit useana eri päivänä, vähintään kahdella eri laitteella ja mielellään erilaisissa säissä. Joka tapauksia mittauksia tulee ottaa useita ja valita lopullisiksi koordinaateiksi niiden keskipiste. Jos lähellä on jokin rakennus tai jokin muu helposti kartassa erottuva piste, koordinaatit voi ottaa myös kansalaisen.karttapaikka.fi -palvelun ilmakuvan perusteella.

Huonosti mitatut tai väärät koordinaatit vievät etsimisen iloa kanssakätköilijöiltä. Tyypillisesti koordinaatit ovatkin asia, joita netin loggauksissa kommentoidaan. Erilaisten kätköjen nettiloggaukset ovatkin ehkä paras lähde, mistä voi imeä vaikutteita omaan kätkönrakentamiseen. Niiden pohjalta saa nopeasti käsityksen siitä, minkälaisista kätköistä pidetään ja minkälaisista ei. Nykyään käytössä olevat suosikkipisteet auttavat ottamaan vaikutteita erityisen kehutuista kätköistä. Lue ja tarkkaile, miksi jostakin kätköstä pidetään erityisen paljon!

Hyvin usein kätköilijät pitävät kovasti kätköstä yksinkertaisesti sen mielenkiintoisen sijainnin vuoksi. Toinen yleinen pitämisen kohde on piilotustapa ja -toteutus. Metsäisestä maastosta kannattaa aina etsiä piilopaikka isommalle purkille ja toisaalta kannattaa välttää sellaisia paikkoja, joissa on lukematon määrä piilopaikkoja. ”Metsämikrot” ja ”kiviaitamikrot” ovat harvojen suosikkeja… Jos kätkön teema tai piilopaikka on lapsille erityisen sopiva, purkinkin olisi kiva olla sen verran kookas, että sinne mahtuu vaihtotavaroita. Vähän isompaan purkkiin mahtuu myös ensimmäiselle löytäjälle tarkoitettu palkinto, pakollista palkinnon antaminen ei toki ole. Ennen lopullista piilottamista ja koordinaattien mittaamista kannattaa kuitenkin vielä kierrellä piilotusalue läpi, josko löytyisi paikka isommalle purkille. Juuri kukaan ei myöskään pidä kätköjen etsimisestä suoraan ihmisten ikkunoiden alla. Mitä parempi etsimisrauha, sitä onnistuneempana piilopaikkaa pidetään!

Usein kommentoidaan myös itse kätköpurkkia ja sen varusteita. Ensinnäkin kätköpurkissa ei kannata pihistellä, vaan sen on syytä olla aidosti säänkestävä. Filmipurkit ja pakastusrasiat toimivat melko hyvin tässä tarkoituksessa. Kosteutta imevät silicageelipussit ovat tarpeellinen lisä kätköpurkkiin. Lyijykynä, lokikirja sekä minigrip-pussit lokikirjan ja muiden kosteudelle herkkien tavaroiden ympärille ovat myös perustavaraa. Monet suosivat lokikirjoissa veden kestävää paperia, koska kastunut lokivihko on yleisin syy siihen, että kätkön ylläpitäjän täytyy käydä huoltoreissulla. Lokikirjan kanteen on syytä kirjoittaa kätkön nimi, GC-koodi ja piilottajan nimimerkki. Jokaisessa kätkössä tulisi olla myös kätkötiedote, jossa kerrotaan satunnaiselle löytäjälle, mistä rasiasta oikein on kyse. Valmiita tiedotteita voi tulostaa esimerkiksi geocache.fi-sivuston ylärivin Materiaalia-linkistä.

Kannattaa siis kätköjä etsiessään imeä mahdollisimman paljon vaikutteita siitä, miten muut kätköilijät ovat purkkinsa toteuttaneet. Kun huomaa toisen kätkössä puutteen, muistaa itse toimia paremmin. Kätkön tekeminen ja piilottaminen vaatii vaivannäköä ja huolellisuutta, mutta yhteisöltä loggausten yhteydessä saatu kiitollinen ja kannustava palaute on niiden väärti!

Kätkökuvauksen laatiminen

Geocaching.com -sivustoa ei vielä kokonaan suomennettu. Siksi kuvaus täytyy toistaiseksi tehdä vieraskieliselle, tyypillisesti englanninkieliselle, lomakkeelle. Sivuston ylälaidan Play-valikosta valitaan Hide & Seek a Cache. Oikealta palstalta löytyy linkkejä ohjeisiin ja sääntöihin, kuvaukseen pääsee ”online form”-linkistä.

Jostakin syystä lomakkeessa on valmiiksi ruksitettu kohta ”Enable cache listing”. Ensitöiksesi ota tuo ruksi pois! Muuten kätkösi lähtee hyvin todennäköisesti täysin keskeneräisenä tarkastajille!

Lomakkeessa pitää valita mm. kätkön tyyppi, koko ja piilotuspäivä. Lisäksi pitää kätkölle keksiä luonnollisesti nimi ja antaa sille sijainti koordinaatteina. Nimen osalta on suositeltavaa tarkistaa, ettei ainakaan kovin lähellä olisi toista samannimistä kätköä!

Oikeiden Difficulty- tai Terrain-arvojen määrittämiseen on mahdotonta antaa yleispäteviä sääntöjä tai ohjeita. Geocache.fi -sivuston foorumilta löytyy tästä aiheesta paljon keskustelua ja näkemyksiä. Paras keino niiden arvioimiseen on kartuttaa omaa kätköilykokemustaan! Arvoja pystyy myös muuttamaan loggauksissa tulleen palautteen myötä.

Mikäli haluaa kuvaustekstiin mitä tahansa muuta kuin tavallista tekstiä on ne kirjoitettava HTML-muodossa. Tällöin myös HTML-kohta täytyy ruksittaa. Lomakkeessa on mahdollista antaa lyhyt selostus ja yksityiskohtaisempi selostus erikseen. Tosin jälkimmäinen voi olla lyhytkin, joten useat jättävät lyhyen selostuksen kohdan tyhjäksi.

Vinkkiä ei ole pakko antaa, mutta mukaviahan ne ovat, kun tuskastuneena ei purkkia tahdo löytää. Vinkinkin voi lisätä jälkikäteen, jos se osoittautuu tarpeelliseksi. Viimeiseen alueeseen voi kirjoittaa tietoja, jotka näkee vain kätkötarkastaja. Siellä voi esimerkiksi kertoa, että yksityisalueella sijaitsevaan kätköön on omistajan lupa.

Lomakkeen alimpana on kohdat, jotka ruksittamalla luvataan, että viralliset piilotusohjeet on luettu ja ymmärretty sekä hyväksyy geocaching.comin käyttösäännöt. Monilta virheiltä välttyy, jos piilotusohjeet ovat myös oikeasti luettu ja ymmärretty! Näiden ruksittamisen jälkeen voikin omalta osaltaan hyväksyä kätkökuvauksen.

Kätkötarkastajille asti eli julkaisujonoon listaus ei kuitenkaan lähde vielä. Se lähtee vasta sitten kun käyt ruksittamassa uudelleen aiemmin mainitun kohdan ”Enable cache listing”. Keskeneräisestä kätkökuvaussivusta pääsee muokkaamaan kätkön tietoja vasemmalla olevan ”Edit Listing”-linkin kautta. Kätkön voi aktivoida myös linkistä ”Edit Listing”.

Jos olet tehnyt multi- tai mysteerikätkön, sinun tulee kertoa kaikkien välipisteiden ja loppupisteen koordinaatit. Ne annetaan Waypoints-linkin kautta. Mysteerikätkön loppupisteen kohdalla kannattaa valita ylhäältä Final, niin lomake täyttyy melkein itsestään koordinaatteja lukuunottamatta. Waypoint lomakkeen alalaidassa voi valita näkyykö sijainti vain kätkön omistajalle ja tarkastajille vai kaikille. Kaikille näkyviä waypointteja ovat tyypillisesti kätköä lähimmän parkkipaikan sijainti tai lähellä sijaitsevan erityisen mielenkiintoisen kohteen sijainti.

Ennen listauksen laittamista tarkastajien tiedoksi kannattaa vielä arvioida, mitä attribuutteja siihen voisi lisätä. Mysteerikätköissä on tyypillistä, että itse piilopaikkaa suojellaan niin paljon, ettei paljoa attribuuttejakaan anneta. Tradikätköissä sen sijaan attribuutteja kannattaa käyttää, koska niillä saa jaettua helposti tietoa piilotusalueen olosuhteista ja palveluista. Kaikissa kätköissä on kohtuullistas kertoa ainakin se, onko purkki piilottajan mielestä löydettävissä keskellä talvea vai ei.

Uusi kätkölistaus viipyy jonossa ennen julkaisemista tunneista päiviin. Aikataulu riippuu toisaalta siitä, onko tarkastajia saatavilla ja toisaalta siitä, milloin on aloittanut kuvauksen tekemisen.

Kätkön ylläpitäminen ja huoltamisvelvollisuus

Suomen ensimmäinen geokätkö Sun Gear (GC72) piilotettiin Keravalle syyskuun lopussa vuonna 2000. Se on edelleen haettavissa. Esikuvia siis todella löytyy, koska Sun Gear -kätköä on ylläpidetty ja huollettu aina tarpeen mukaan yli kymmenen vuotta!

Kätkön huoltamisen ja ylläpitämisen ensimmäinen edellytys on seurata nettiloggauksia. Niissä kerrotaan usein myös kätkön kunnosta, varsinkin jos jotakin on vialla. Aika usein kätköilijäyhteisökin osallistuu huoltoon jättämällä esimerkiksi kynän, terottimen tai silicaa puuttuvien tilalle tai lisäämällä paperia täyden lokivihon seuraksi.

Omistajan on itse käytävä paikan päällä ainakin silloin, jos kätköön ei mahdu uutta paperia täyden lokivihon lisäksi, lokivihko on pahasti kastunut, kätköpurkki on rikki tai kokonaan kadonnut. Jos purkki on ilmeisesti kadonnut tai muuten loggauskelvoton, se tulee ”hyllyttää” eli valita ”Disable Listing”. Silloin se ei näy hakukartoilla eikä kätkölatauksissa.

Jos kätkö on kuukausia hyllytettynä odottamassa huoltotoimenpiteitä, tarkastaja kehottaa joko laittamaan sen kuntoon tai arkistoimaan sen (”Archive Listing”). Arkistointi tarkoittaa kätkön lopettamista ja piilopaikan vapauttamista muiden käyttöön. Jos ei itse enää pysty huolehtimaan kätköstään esimerkiksi paikkakunnan vaihdon takia, sitä voi tarjota myös adoptoitavaksi, jolloin kätkölle yritetään etsiä uusi omistaja. Jos kätköä piilottaessaan tietää, ettei enää vuoden päästä pysty sitä huoltamaan, kätköä ei kannata tehdä.

Piilottaminen palkitsee!

Oman kätkön tekeminen ei siis ole yhtä vaivatonta kuin kätköjen etsiminen ja löytäminen. Oman kätkön myötä tulee myös sitoutuneeksi uudella tavalla kätköilyharrastukseen, koska omista kätköistä kuuluu pitää hyvää huolta pitkiäkin aikoja.

Samalla oman kätkön tekeminen ja piilottaminen on monin tavoin antoisaa sekä hyvin palkitsevaa ja opettavaistakin. Kanssakätköilijöitä pääsee ilahduttamaan yhtä hyvin hienojen paikkojen esittelyllä kuin kieroilla jemmoilla ja ovelilla mysteereillä!

Geokätköilyn peruskurssi päättyy tähän. Matkahuolto toivottaa kaikille oikein antoisia ja mukavia hetkiä geokätköilyn parissa!

Jaa:
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Kommentoi