Geokätköilyn peruskurssi: Kätköjä jokaiseen makuun

Maailmassa on pian yli 1,5 miljoonaa geokätköä ja yli 16 000 niistä Suomessa! Kätköjä on myös hyvin monen sorttisia, joista jotkut pitävät sisällään paljon muutakin kuin purkkien etsimistä. Tällä kerralla tutustutaan erilaisiin kätkötyyppeihin ja siihen, millaista tekemistä ne etsijälle tarjoavat.

Tradit, multit, mystit

Useimmat geokätköt ovat niin sanottuja tradeja tai perinteisiä kätköjä. Niiden koordinaatit kerrotaan sellaisenaan internetissä. Koordinaatit GPS-laitteeseen tallennettuaan voikin saman tien lähteä ulkoilemaan ja etsimään purkkia. Tradeissa, kuten kätköissä yleensäkin, on aina lokikirja. Lisäksi niissä on usein muita varusteita ja vaihtotavaroita. Tradejakin on hyvin monenlaisia, eri kokoisia ja muotoisia ja jos jonkinmoisissa paikoissa – eli varmasti jokaiseen makuun!

Multikätkö puolestaan pitää sisällään useamman etsintävaiheen. Aluksi löydät yhden pisteen, josta saat tiedon seuraavan sijainnista ja niin edespäin. Multikätkön kuvauksessa on yleensä kerrottu, miten seuraavan pisteen sijainti tulisi löytää: ovatko tiedot valmiina koordinaatteina jonkinlaisessa rasiassa vai pitäisikö etsiä pelkkiä numeroita – tai oikean suunnaan antavia taskulampun valossa näkyviä heijastimia? Usein multikätkössä seuraavan pisteen selvittäminen edellyttää yksinkertaisia laskutehtäviä.

Multikätköjä paljon yleisempiä ovat mysteerikätköt. Niissä ei ole piilossa vain itse purkit, vaan myös purkkien sijaintitiedot on piilotettu mitä mielikuvituksellisimmin tavoin. Mysteerien tehtäviä ratkoessa tarvitaan ainakin ongelmanratkaisu- ja tiedonetsimistaitoja. Joskus pärjää yleistiedolla tai hetkellisellä älynväläyksellä, toisinaan tarvitsee tietokoneohjelmoijan tai jonkin tieteenalan erityistaitoja. Jotkut ratkeavat lähes saman tien, toiset vasta kuukausien pohdiskelun seurauksena, jos ollenkaan. Monelle mysteerikätköjen ratkaiseminen on kätköilyn suola – ainakin silloin, kun sää suosii ennemminkin sohvalla pohtimista kuin purkkien perässä rientämistä!

Jotkut mysteerikätköt ovat niin kutsuttuja bonus-kätköjä, joiden koordinaattien löytäminen edellyttää usemman tradi-kätkön sarjan löytämistä ensin. Jatkuvasti yleistyviä ovat myös mysteereiksi luokiteltavat haastekätköt, joiden loggaaminen edellyttää jonkin kätköilyhaasteen suorittamista, kuten sellaisen, että on löytänyt ainakin yhden kätkön satana peräkkäisenä päivänä. Kaiken kaikkiaan mysteerikätköjen ala on siis erittäin laaja eikä edes multi- ja mysteerikätköjen välistä rajaa voi tarkasti vetää. Joskus piilottajat tekevätkin onnistuneille etsijöille erityisen palkitsevia multikätköjä, joissa seuraavan pisteen sijainti on aina uuden mysteeritehtävän takana.

Muita kätkötyyppejä

Geokohde eli englanniksi Earthcache erottuu edellämainituista yleisimmistä kätkötyypeistä monin tavoin. Ensinnäkin niihin ei ole piilotettu purkkia tai edes logivihkoa. Geokohdekätköjen tehtävänä on esitellä geologisesti kiinnostavia kohteita ja antaa tieteellistä tietoa niistä. Tyypillisesti niihin liittyy tehtäviä, jotka suorittamalla etsijä osoittaa ymmärtäneensä asian sekä käyneensä myös paikan päällä. Suomessa suosituimpia kohteita ovat siirtolohkareet, muinaisrannat eli pirunpellot sekä hiidenkirnut.

Tässä mainittujen lisäksi on olemassa vielä lukuisia muitakin, tosin harvinaisempia, kätkötyyppejä. Joissakuissa hyödynnetään yksinomaan geokätköilyä varten kehitettyä teknologiaa, kuten Wherigo-kätköissä, joiden etsimisessä tarvitaan GPS-laitteeseen tai älypuhelimeen ladattavaa Wherigo-sovellusta. Vähän samalla tavoin pieniin Chirp-lähettimiin perustuvan multikätkön etsiminen onnistuu vain tietyillä GPS-laitteilla. Geolodjuissa yhdistetään partiolaisten lodjaus-harrastus ja kätköily. Nettikamerakätköjä ja virtuaalikätköjä on Suomessakin vielä jäljellä, vaikka uusia sellaisia ei voikaan enää tehdä geocaching.com -sivustolle.

Waymarkkaus (waymarking.com) on aikanaan geokätköilystä irrotettu oma lajinsa, jota monii harrastaa kätköilyn ohessa. Waymarkeilla esitellään kohteita antamalla niiden koordinaatit, mutta kätköpurkkia niissä ei ole. Hienojen paikkojen ja arvokkaiden kohteiden löytäminen onkin waymarkkauksen pääsisältö.

Harrastajat tutuiksi

Oma suosiotaan jatkuvasti ja ilahduttavasti kasvattava kätkötyyppi on ”miitit” tai ”eventit” eli kätköilijöiden tapaamiset ja tapahtumat. Tyypillisesti miitin tärkein tehtävä ja anti on pakasterasiapurkkien etsimisen sijaan ihmisten tapaaminen – ja jutteleminen pakasterasiapurkeista..! Vaivihkaisen geokätköilyn ohessa muiden kätköilijöiden tapaaminen on aina erittäin antoisaa. Ja olisipa moni mysteerikin jäänyt monelta ratkaisematta ilman miitissä saatua hienovaraista vihjettä! Joidenkin miittien ensisijainen tarkoitus on koota kätköilijöitä siivoamaan valittu luontokohde roskista. Näistä CITO-tapahtumista onkin puhuttu geokätköilyn peruskurssilla jo aiemmin. CITO- tai muun miitin järjestäminen itse on hyvin helppoa ja onnistuu vasta-alkajaltakin!

Lähes täysin oma lukunsa on suurten kätköilijäjoukkojen Mega-luokan tapaamiset. Tänä kesänä on ensimmäinen kerta, kun Suomessa voi osallistua pitkälti yli 1000 geokätköilijän kansainväliseen suurtapahtumaan. Kaikki aloittelevat tai harrastuksen aloittamista pohtivatkin ovat tervetulleita MEGA Finland 2011 -tapahtumaan Tampereelle 12.-14.8.2011 (http://megafinland.fi/). Osallistujia palvelee myös ilmainen Matkahuollon MegaNysse, jonka kyydissä pääsee tapahtuma-alueelta kätköilemään ja takaisin!

Seuraava geokätköilyn peruskurssi ilmestyy 14.7.

Jaa:
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Kommentoi