Geokätköilyn peruskurssi: Tekniikka apuna ja ilona

Internet-sivustoihin tutustuminen ja GPS-laitteen valinta sekä käytön opettelu ovat tärkeitä, jotta kätköilyharrastus pääsee hyvin alkuun. Netin hakukoneet ovat tässä kohtaa ystäviäsi, sillä oikeilla hakusanoilla löydät huiman määrän neuvoja. Tässä lähtökohtia geokätköilyn tekniseen puoleen.

Koordinaatit selville!

Kuten aiemmin kurssilla selvisikin, kätköilyn voi aloittaa vaikka älypuhelimella. Puhelimiin on tarjolla laaja valikoima geokätköilyohjelmia, jotka tarjoavat erilaisia ominaisuuksia. Toiset ovat ilmaisia ja toisten käyttö taas maksaa. Usein kuitenkin ruokahalu kasvaa syödessä ja edessä on varsinaisen GPS-laitteen hankinta.

Geokätköilyssä käytettävän GPS-laitteen kannattaa olla sään- ja kolhunkestävä malli. Moni gepsi tukee ns. paperitonta kätköilyä, eli saat ladattua kätkötiedot kuvauksineen suoraan laitteeseen. Riittävä akkukesto on tärkeä ominaisuus. Kannattaa tutkia laitteita riittävän pitkään jo kaupassa, jotta saat sellaisen, jonka käyttäminen on itsellesi helppoa.

GPS-laitteesta ja sen asetuksista tulee muistaa seuraavaa: Koordinaattijärjestelmäksi pitää asettaa WGS84. Geokätköilyssä koordinaatit ilmoitetaan muodossa ”asteet, minuutit ja minuuttien desimaaliosat” eli ”dec min.min”. Aseta myös laite käyttämään tosipohjoista magneettisen asemesta. Laitteen käyttöä kannattaa ensin harjoitella kotipihassa käyttöohjeen kera, sillä jokaisessa laitteessa on hiukan erilainen käyttölogiikkansa ja kätköily on hauskinta silloin, kun osaa käyttää gepsiä oikein.

Netin kautta kätkön jäljille

Suomalaisen geokätköilijän tärkeimmät nettisivut ovat geocaching.com ja geocache.fi. Ensi alkuun molemmille sivustoille rekisteröidytään. Kun käytät molemmilla sivustoilla tarkalleen samaa nimimerkkiä rekisteröityessäsi, saat linkitettyä nämä käyttäjätunnuksesi keskenään ja pystyt tekemään suomenkieliseltä geocache.fi -sivustolta suoraan suurimman osan geokätköilyssä tarvittavista toimenpiteistä.

Ennen kätköilemään lähtöä, kannattaa tutustua internetissä kätkötietoihin ja valita mukaan tarvittavat välineet purkille pääsemiseksi. Reissulta kotiuduttuasi, kirjaa löytämäsi kätköt nettiin, kätkön omalle sivulle. Kirjaa myös etsimäsi kätkön löytymättä jääminenkin, mikäli näin pääsi käymään..! Kätkön sivulle voi jättää myös viestin, mikäli jotain ilmoitettavaa seuraaville etsijöille tai omistajalle ilmenee.

Netistä saat myös paljon kätköilytilastoja. Pystyt seuraamaan, mitä kätköjä on viimeksi löydetty – tämän seurannan kautta myös huomaat, miten suosittu harrastus geokätköily on, uusia lokkauksia tulee koko ajan! Geokätköilijät pitävät myös arvossaan sitä, että löytää uuden kätkön ensimmäisenä (tämän lyhenne on FTF eli First to Find). Suomen FTF-rankinglistan ja muut suomalaiset tilastot löydät geocache.fi -sivustolta.

Ensi kerralla paneudutaan yhteisiin pelisääntöihin ja siihen, miten käyttäydyt fiksusti kätköillessäsi. Kirjoitus ilmestyy 16.6.


Linkkejä:
Jaa:
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Kommentoi