Geokätköilyn peruskurssi: Jokaisessa pelissä on säännöt

Geokätköily ei eroa muista harrastuksista lainkaan siinä, että yhteisiä pelisääntöjä on noudatettava. Kätköily on yhä verrattain tuntematon harrastus monelle, joten kätköilijöillä on yhteinen projekti välittää harrastuksesta mahdollisimman hauska ja positiivinen kuva.

Suhdetoimintaa

Joskus satunnainen ohikulkija voi kiinnostua siitä, kun availet ja pengot mystistä purkkia jossakin yllättävässä paikassa. Pahimmillaan tämä johtaa siihen, että hän seuraa perässä ja vie koko kätkön mukanaan. Tästä syystä harrastukseen liittyy pieni salavihkaisuuden elementti. On usein parempi, jos kaikki ohikulkijat eivät hoksaa, että käynnissä on aarteenetsintä ja jossakin lähistöllä on purkki jännittävine kätköesineineen.

Vaikka kätköilyyn siis pientä hiiviskelyä joskus sisältyykin, on kiinnitettävä huomiota siihen, ettei vaikuta epäilyttävältä tai jopa potentiaalisesti vaaralliselta henkilöltä purkkien kanssa puuhatessaan. Arkijärjellä pärjää pitkälle: Usein voi myös olla hyvä kertoa suoraan epäilevästi kuikuilevalle koiranulkoiluttajalle, että harrastaa hienoa puuhaa nimeltään geokätköily. Geocache.fi:stä löytyy myös tulostettava ja ohikulkijoille annettava lappu, jossa selitetään, mistä harrastuksessa on kyse.

Luonto mielessä

Koska kätköily on ulkoiluharrastus, ympäristö on otettava huomioon. Kaupunkikätköillä on erityisesti oltava huomaavainen ohikulkijoita kohtaan. Kaupungin ulkopuolellakin on otettava muut samoilijat huomioon, minkä lisäksi ympäröivä luonto on erityisen lähellä geokätköilijän sydäntä. Kenties mukavin osoitus geokätköilijöiden hienosta hengestä on roskien keräily kätköilyn ohessa. Useilla onkin aina mukana tätä varten muovipussi tai jopa roskapihdit! Silloin tällöin kätköilijät järjestävät erityisiä CITO-tapahtumia, eli ”Cache In, Trash Out”. Niissä kätköilijät kokoontuvat siivoamaan jonkin tietyn paikan roskista ja perustavat paikalle kätkön.

Kun saavut purkin läheisyyteen, älä mene heti kaivelemaan kannonkoloa – katso ensin silmämääräisesti, missä purkki voisi piillä. Näin kätkön ympäristö rasittuu kätköilijän käynnistä paljon vähemmän. Purkin ei alunperinkään pitäisi olla missään paikassa, joka ei kestä kätköilijöiden käyntejä. Jos näin on kuitenkin päässyt käymään, ota se huomioon jättämällä kiviaita purkamatta ja sammalmättäät kääntämättä. Lasten kanssa kätköillessä kannattaa valita etsittävä kätkö siten, että he saavat juoksennella ja riemuta mahdollisimman vapaasti.

Purkin äärellä

Geokätköilijöiden nyrkkisääntö koskien kätköistä löytyviä vaihdokkeja on, että jätä aina parempaa kuin otat. Jos tulet huonokuntoiselle kätkölle, tee voitavasi saadaksesi sen taas edustuskelpoiseksi. Voit esimerkiksi jättää uuden kynän puuttuvan tilalle kätköpurkkiin tai sujauttaa lokikirjan mukanasi tuomaasi Minigrip-pussiin, jotta se ei vety. Älä laita kynää samaan Minigrip-pussiin, sillä sen kärki rikkoo pussin helposti. Roskia, ruokaa tai mitään syötäväksi kelpaavaa, teräviä tai räjähtäviä esineitä tai muuta vastaavaa ei saa jättää purkkeihin.

On tärkeää, että jätät kätkön tarkalleen samaan paikkaan ja asentoon, kuin mistä sen löysit, sillä kätköilijöiden käydessä vuoroillaan kätköillä pienet muutokset kätkön paikassa kertautuvat ja hiljalleen se voi olla täysin väärässä paikassa. Huolehdi myös, että purkki tulee varmasti kunnolla kiinni, kulma kerrallaan kokeillen.

Kun kerrot käynnistäsi kätkön nettisivulla, kerro myös, jos kätköllä on jokin ongelma. Kätkön piilottaja eli omistaja saa silloin tiedon, että purkkia pitäisi käydä huoltamassa. Kuten aiemmin kerroimme, myös löytymättä jäänyt kätkö on tärkeää logata: ”Did not find” eli DNF-loggaukset saattavat kertoa omistajalle, että kätkö ei ehkä ole paikoillaan ja hänen tulisi tehdä tarkistuskäynti.

Miten kohtelet kulkijaa

Geokätköistä löytyvien vaihdokkien lisäksi saatat löytää isommista kätköpurkeista erityisen geokolikon (Geocoin, GC) tai ”bugin” eli ”lätkän” (Travel Bug, TB). Edelliset muistuttavat usein juhlarahoja, vaikka voivatkin olla muodoltaan melkein minkälaisia tahansa. Jälkimmäiset eli TB:t ovat taas esineitä, joihin on kiinnitetty esimerkiksi ketjulla metallilaatta.

Geokolikot tai TB:t eivät ole vaihtotavaroita eikä niitä kuulu pitää itsellään. Niiden tehtävänä on kulkea kätköstä kätköön – niitä kutsutaankin ”reissaajiksi, kulkijoiksi tai matkalaisiksi”. Voit siis hyvin ottaa sellaisen mukaasi, mutta kohtuullisen ajan kuluessa sinun tulisi jättää se uuteen kätköön. Siinä välissä etsi kyseisen kulkijan oma nettisivu kulkijaan painetun seurantakoodin avulla. Lisää pikavalikon avulla kulkijan sivulle tieto siitä, mistä kätköstä sen otit, millainen reissusi oli ja kuinka hauskaa kulkija oli löytää..!

Perehdy kulkijan sivulla sille mahdollisesti annettuun erityiseen tehtävään ja mieti, pystytkö tehtävässä auttamaan. Kulkija voi olla vaikkapa kameran muistikortti ja tehtäväsi ikuistaa omalla kamerallasi kätköilykuva muistikortin sisuksiin. Pyri jättämään kulkija uuteen kätköön parin päivän sisällä ja ilmoita reissaajan uusi sijainti kätkösivulla. Voit jättää kulkijan helposti myös johonkin jo löytämääsi kätköön tekemällä Note- eli muistiinpanomerkinnän kätkön sivulle.

Ensi kurssikerralla suunnataan ensimmäiselle kätkölle. Kirjoitus julkaistaan 23.6.

Jaa:
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Kommentoi