Miksi geokätköily on niin hauskaa?

Geokätköily on kasvanut Suomessa nopeasti suosituksi harrastukseksi – maasta löytyy jo yli 14 000 kätköä. Peruskurssin ensimmäisessä osassa kerromme, mikä tekee geokätköilystä niin hauskan koko perheen harrastuksen.


Aarrejahti alkaa!

Geokätköily muistuttaa nykyaikaista aarteenetsintää. Geokätköilyssä etsitään toisten harrastajien piilottamia purkkeja eli geokätköjä. Hoksottimien lisäksi kätkölle suunnistamisessa käytetään apuna erillistä GPS-paikanninta tai soveltuvaa kännykkää. Mikä sitten tekee geokätköilystä niin monien rakastaman harrastuksen?

Geokätköily on uskomattoman monipuolista puuhaa. Mikään muu harrastus ei yhdistä ulkoilua, seikkailua ja yhteisöllisyyttä näin kekseliäällä tavalla. Geokätköily vie harrastajansa paikkoihin, joita hän ei olisi ikinä muuten nähnyt ja paljastaa tutuista paikoista sellaisia puolia, joita ei ole ennen huomannut katsoa. Geokätköily ei kuitenkaan suinkaan ole vaikeaa tai monimutkaista. Saatat yllättyä, mutta todennäköisesti työmatkasi varrella tai lenkkeilypolkusi vieressä odottaa kätkö löytäjäänsä..!

Geokätköilyn keskiössä on tietysti kätkö. Kätköjen löytäminen kannonkolosta tai ulkoilupolun varrelta on jännittävää ja palkitsevaa. Joidenkin löytämiseen liittyy pieni tehtävä, kuten arvoitus. Toiset kätköt taas ovat upeiden maisemien ääressä; hyvä kätkö palkitsee löytäjänsä monin tavoin. Kuka tahansa voi myös piilottaa oman kätkönsä ja seurata netistä, kuinka moni sen löytää, sillä kätköjen löytäminen kirjataan kätköpurkissa olevan lokikirjan lisäksi nettiin.

Helposti mukaan vauvasta vaariin

Kätköjen etsimisen lisäksi harrastuksen ympärillä on erittäin aktiivinen ja ystävällinen harrastajayhteisö, jonka kaikki jäsenet jakavat saman innostuksen. Monille kätköilyn parissa vietettyjen ulkoilukokemusten jakaminen onkin yhtä tärkeää kuin kätköjen etsiminen. Harrastajat rakastavat kertoa parhaista löytämistään kätköistä ja tutustua toisiin harrastajiin. Ympäri Suomen järjestetään geokätköilytapaamisia, jossa ulkoilusta ja kätköilystä pitävät ihmiset kohtaavat toisensa.

Geokätköily on todella helppo aloittaa ja tapoja harrastaa on monia. Joku käy silloin tällöin koiran kanssa ulkoillessaan etsimässä kätkön, toinen metsästää mahdollisimman vaikeita piiloja metsän uumenissa. Kätkön voi löytää lounastauollaan rautatieasemalta tai kätköilyyn voi käyttää kokonaisen aurinkoisen päivän luonnossa. Kaikki lapset rakastavat aarteenmetsästystä, joten heidät kannattaa ilman muuta ottaa mukaan – kyseessä on todellinen koko perheen harrastus!

Geokätköilyn aloittaminen on halpaa, sillä siihen tarvitaan vain nettiyhteys. Monesta uudemmasta kännykästä löytyy GPS-paikanninkin valmiiksi asennettuna, eikä erillistä vastaanotinta ole tarpeen hankkia. Jos siis etsit hauskaa harrastusta, johon liittyy löytämisen riemua, älyllisiä haasteita, mukavia ihmisiä ja ulkoilua, ei ole mitään syytä olla kokeilematta geokätköilyä!

Ensi kerralla Matkahuollon geokätköilyn peruskurssilla kerrotaan tarkemmin, miten geokätköilyä harrastetaan. Kirjoitus ilmestyy tiistaina 24.5.

Jaa:
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn

2 kommenttia artikkelille “Miksi geokätköily on niin hauskaa?”

 1. Geokätköily on hauskaa aarrejahtia (60), mutta myös reipasta ulkoilua metsissä, puistoissa ja kaupungeissa. Olemme usein pakanneet eväät matkaan ja lähteneet jollekin luontopolkutaipaleelle tai metsäsamoilulle. Gps-laitteen (27) kanssa on turvallista kulkea tuntemattomissakin metsissä kunhan varaa varaparistot (781) tai akut mukaan ja laittaa jälkilokin (025) päälle. Luonnossa on mukavaa kävellä ja nauttia matkanteosta lopulta päätyen noin nollapisteeseen (00), josta kätköä voi etsiä, toivoen saada kuulla toisen iloisen huudahduksen: ” Se (262) on täällä!”
  Kaupungeissa pitää useinmiten varoa ulkopuolisia, jottei kätkön paikka paljastuisi.
  Ulkomaillakin geokätköly vie helposti sellaisiin upeisiin kohteiisiin, minne ei olisi muuten tullut menneeksi.

  Voimme suositella kätköilyä lämpimästi ulkoiluharrastusta kaipaavalle ja mysteereiden ratkonnasta pitävälle sielulle.

  Harrastuksen voi aloittaa huokeasti esim. käyttäen apuna karttapaikan karttaa, kompassia sekä julkista liikennettä ;)

  Kätköilyterveisin Mirtilli

 2. Kiitos arvoituksellisesta ja hauskasta viestistä Mirtilli. Mukavia kätköilyretkiä!

Kommentoi