Geokätköilyn peruskurssi: Mitä välineitä tai laitteita tarvitsen?

Tässä peruskurssin osassa tarkastellaan, mitä välineitä geokätköilyä harrastettaessa käytetään. Tärkein väline on GPS-signaaleja vastaanottava laite.

GPS-laite avuksi

Geokätköilijän ykkösapuväline on siis GPS-paikannin, joka helpottaa kätkön löytymistä ratkaisevasti. Kartan ja kompassin varassa kätköille suunnistavia ei montaa ole, mutta pitemmille kätköreissuille nekin on hyvä pakata varuiksi mukaan.

Monissa niin sanotuissa älypuhelimissa on nykyään GPS-paikannusominaisuus valmiina. Lisäksi bluetooth-ominaisuudella varustettuihin kännykköihin voi hankkia edullisesti erillisen paikantimen. Puhelimiin voi ladata monia erilaisia ilmaisia tai huokeita kätköilyohjelmia.

Yleisimmät varsinaiset GPS-laitteet ovat autoihin tarkoitettuja navigaattoreita, ja kätköily onnistuu usein niilläkin. Paras valinta geokätköilyharrastajalle on kuitenkin käteen sopiva retkeilykäyttöön tarkoitettu GPS-laite. Niitä on kehitetty viime vuosina erityisesti kätköilyä silmälläpitäen ja ne kestävät säätä ja etsimisen kolhuja muita laitteita paremmin.

Internetyhteys on käytännössä välttämätön, koska geokätköjen sijainnit julkaistaan vain internetsivustoilla. Kätkösivujen yhteydessä on valmiit linkit myös useisiin karttapalveluihin, mitkä auttavat reitin suunnittelussa ja kätkön löytymisessä. Lisäksi internetistä löytyy paljon aktiivista keskustelua kätköilystä. Se tuo yhteisöllisen ulottuvuuden geokätköilyharrastukseen. Ja mikä parasta, kokeneemmat kätköilijät antavat aina auliisti neuvoja, kun niitä pyydetään. Kysyvä ei kätköltä eksy!

Muut varusteet

GPS-laitteen lisäksi tärkeimmät apuvälineet ovat lyijykynä, mielellään useampi, ja taskulamppu. Monet kätköt ovat niin pieniä tai muuten erikoisia, ettei niihin mahdu kynää. Monesta isommastakin kätköstä saattaa puuttua kynä, jolloin ystävällinen kanssakätköilijä jättää sinne yhden. Taskulamppua tarvitsee usein päivänvalossakin, koska kätköjen piilottajat tekevät parhaansa, jotta kätkö olisi vähän hankalammin löydettävissä eikä ainakaan näkyisi sivullisille.

Geokätköily on parhaimmillaan antoisa seikkailu- ja retkeilyharrastus. Kannattaakin varustautua myös sään mukaisilla ulkoiluvaatteilla ja -kengillä. Hanskat ovat nekin usein tarpeen koloja tonkiessa tai puuhun kiivetessä. Toki kaupunkien keskustoissa on paljonkin kätköjä, joiden löytäminen onnistuu toimistovaatteissa, mutta erityisesti metsäisemmillä alueilla sijaitsevien kätköjen metsästäminen on hauskinta, kun on kulutusta ja säitä kestävät vaatteet yllä.

Ympäristön hyväksi

Geokätköilijän perusvarustukseen kuuluu myös muovipussi. Yleisen tavan mukaisesti siihen kerätään matkan varrelta roskia. Ajoittain kätköilijät järjestävät erityisiä siivoustempauksiakin eli keräävät jonkin tietyn kohteen roskat pois ja jättävät uuden kätkön tilalle!

Geokätköily houkuttaa innokkaan kätköilijän seikkailuille läpi Suomen. Liikkuessakin on syytä olla ympäristöystävällinen ja suosia joukkoliikennettä. Suomessa bussivuorot kattavat lähes koko tieverkoston. Matkahuollon aikatauluhausta löydät bussiaikataulut ja näet suurimman osan pysäkeistäkin suoraan kartalta. Bussipassi siis plakkariin, nopeimmat reitit selville aikatauluhausta ja sitten kätköilemään!

Geokätköilyn peruskurssin seuraava osa ilmestyy torstaina 9.6. Silloin kerrotaan tarkemmin GPS:n käytöstä, internetin roolista kätköilyssä sekä perehdytään tarkemmin kätköistä löytyviin esineisiin, kuten mielenkiintoisiin reissaajiin.

Jaa:
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Kommentoi