Mikä maksaa? Julkinen vai oma auto?

Laski miten päin vaan, julkinen liikenne on edullisempaa.Kulkeminen on meille ihmisille välttämätöntä. Kuljetusvälineissä sen sijaan piisaa vaihtoehtoja. Mitä sanot visaisesta kysymyksestä oma auto vai julkinen liikenne? Yhtälö on monimutkainen ja muuttujia on paljon. Kaikilla ei ole mahdollisuutta omaan autoon, ja joskus taas julkisen liikenteen yhteydet ovat liian hankalat.

Jos harkitset oman auton ja julkisten välillä, puhuu taloudellinen yhtälö lähes aina julkisen liikenteen puolesta. Julkisia käyttämällä säästää sekä selvää rahaa että hermoja. Pysäkille kävellessä saa raitista ilmaa ja liikuntaa. Matka-ajan voi käyttää kuten haluaa. Voi ottaa rennommin, kun ei tarvitse rattia puristaa ja tienpintaa tihrustaa. Julkisten käyttäjän ei tarvitse etsiä parkkipaikkoja, ja he saavat kiitää ruuhkien ohi ohituskaistoja pitkin. Ja samalla tekee ympäristömyötäisen teon.

Laskee sitä ihan miten päin tahansa, oman auton pitäminen kustantaa helposti 500 euroa kuukaudessa, kun taas esimerkiksi Matkahuollon seutulipulla selviää huomattavasti huokeammalla.

Jos siis kulkee julkisilla, on todennäköisempää että joutuu pähkäilemään melkoisen monimutkaista yhtälöä. Mitä tehdä yli jäävillä rahoilla? Sijoittaa kenties ihan elämiseen, herkulliseen lähiruokaan, lomaan, kulttuuriin vai tulevaisuuden säästöihin?

Monimutkainen yhtälö

Autoon liittyy monenlaisia kustannuksia. Kun lasket omaa yhtälöäsi, muista ottaa kaikki kuluerät huomioon.

Auto vaatii huoltoa, ylläpitoa, tankkausta, pesua, renkaidenvaihtoa, veronmaksua ja katsastuksia. On autotallikustannusta, lämmityspistoketta, pykäköintihallimaksua. Ahkerat lappuliisatkin sekä liian raskas kaasujalka saattavat tuoda yllätyskulueriä.

Lainallakin on hintansa. Yleensä auto on lähtökohtaisesti huono investointi, sillä sen arvo laskee jatkuvasti.

Uuden auton arvo laskee 20 prosenttia samalla kun sen ajaa myymälästä ulos. Ja sen jälkeen 5-10 prosenttia vuodessa. Vaihtoehtokustannuskin pitäisi laskea mukaan eli kuinka paljon auton arvoa vastaava rahamäärä tuottaisi muualle sijoitettuna. Elämän laatua sen avulla voi monesti ainakin korottaa, jos ei muuta.

Auton vuosikustannus

Mitä auto sitten tulee kaiken kaikkiaan maksamaan vuositasolla?

Nimimerkki ”saituri” on puntaroinut yhtälön perusteellisesti ja tehnyt perinpohjaisen kattavat laskelmat.

Saiturin laskujen mukaan, kaikki kulut huomioiden, kohtuullinen auto 15 000 kilometrin vuosiajolla maksaa noin 4 500 € vuodessa. Pertti Palkansaajan noin 2200 € tulotasolla auto söisi 17 % bruttotuloista.

Saiturin laskelmien mukaan julkinen liikenne maksaa hänelle ajoittaiset taksimatkat ja pakettiautovuokrat mukaan lukien noin 1 600 € vuodessa.

Saiturin mittarissa raksuttaa miltei 3 000 € säästöä vuositasolla julkista liikennettä käyttämällä.

Minkälainen on sinun yhtälösi?

Kun mietit kuljetko julkisilla vai omalla, laske yhtälösi tarkkaan. Täältä löydät hyviä linkkejä, joiden avulla pääset arvioimaan kokonaiskustannuksia:

Autoliiton kustannuslaskuri

Katsastushinnat

www.lainalaskuri.fi

Käytettyjen autojen hintakehitys

Autovakuutukset

Autovero

Vs Matkahuolto

Matkahuollon lippuvaihtoehdot

Vielä lopuksi: muista ehdottaa työnantajallesi työsuhdelippua!

Jaa:
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

1 kommentti artikkelille “Mikä maksaa? Julkinen vai oma auto?”

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by Ikkunapaikalla-blogi, matkahuolto. matkahuolto said: Mitä sanotte visaisesta kysymyksestä. Oma auto vai julkinen liikenne? http://bit.ly/hVW90K [...]

Kommentoi